40 år med klitt, klamydia og kondomer

Siden oppstarten i 1971 har Sex og samfunn vært et lavterskeltilbud for Osloungdom. Antallet unge som oppsøker senteret øker hvert år, men det gjør ikke bevilgningene fra kommunen.
Mandag, 21 februar, 2011 - 15:24


På venterommet i det lille murhuset nederst i Trondheimsveien sitter femten ungdommer og venter på sin tur. Det er en helt vanlig ettermiddag på Sex og samfunn - Senter for ung seksualitet.

I den røde sofaen ved døra sitter et kjærestepar og småprater dempet, mens de kikker i et blad. Ved bordene sitter unge mennesker i boblejakker. Noen er alene, andre i tospann med ei venninne eller en kamerat. Ei jente småbiter i leppa, mens nervøse fingre tvinner på en lysegrønn lapp med et nummer på.

- Null seks!

En myndig mannsstemme skjærer gjennom den lave summingen. En av de ventende følger med ut, til en av de tre legene, to sykepleierne eller sexologen som holder til på huset.

Godt gratistilbud

“Mia”, som i dag er med ei venninne som etter hvert blir ropt opp, synes Sex og samfunn er et godt tilbud.

- Det er bra at tilbudet er gratis og at man kan være litt anonym. Det er litt tabu å være her, men det er jo bedre at man går og sjekker seg, enn at man ikke gjør det og ender opp med å smitte mange flere, sier hun.

“Mia” tror mange også oppsøker senteret for å få informasjon fra voksne med peiling og erfaring.

Sex og samfunn er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse for unge voksne. I fjor var nesten 12 000 ungdommer innom klinikken. De kom for å sjekke seg for seksuelt overførbare sykdommer, få råd om prevensjon og kanskje en resept, eller bare for å prate med noen. Helt gratis.

Slapp av: Ikke alltid like lett for de som sitter på venterommet på Sex og samfunn. Foto: Ida Søraunet Wangberg

Viktig seksualundervisning

I tillegg til å drive den kveldsåpne klinikken tilbyr Sex og samfunn seksualundervisning for ungdomsskolene i Oslo kommune, noe som betyr at de har en tiendeklasse innom hver dag.

- Vi gir dem et kurs på 2,5 timer, der vi går gjennom følelser rundt seksualitet, det å sette grenser og hva man må gjøre for å hindre uønsket graviditet, sier daglig leder Siv Gamnes.

Hun viser fram seksualundervisningspermen senteret har laget, som benyttes av lærere og helsesøstre over hele landet.

Anne Sofie Steen Sverdrup (20) og Ådne Feiring (20) er med i Ungdomsgruppa til Sex og samfunn. De mener seksualundervisninga senteret driver er et viktig supplement til den som foregår i skolen.

- Seksualundervisninga i den norske skolen er for kort, for sein og for dårlig, sier Anne Sofie.

Hør Anne Sofie og Ådne om seksualundervisning.

 

Fra abortkamp til sexologisk rådgivning

Kondomer: Trenger du prevensjon, eller lurer på noe knyttet til det, kan du oppsøke Sex og samfunn. Foto: Ida Søraunet Wangberg

På den ene veggen på venterommet på Sex og samfunn står et skap med kondomer og andre hjelpemidler i. Mange av de som oppsøker klinikken i dag kommer for å få råd om prevensjon, og kanskje en resept. Men slik har det ikke alltid vært.

Det som i dag er Sex og samfunn, ble startet i 1971 under navnet Sosialistiske legers forenings klinikk for seksuell opplysning. De sosialistiske legene var i sterk opposisjon til datidas abortlovgivning, og startet klinikken for å hjelpe kvinner som ønsket å ta abort med å få søknadene deres gjennom i abortnemndene.

Hør daglig leder Siv Gamnes fortelle om Sex og samfunns historie.

- Etter at den nye abortloven ble innført fikk prevensjonsveiledning og forebygging av uønskede svangerskap sterkere fotfeste i klinikken, sier Gamnes, og forteller at testing for seksuelt overførbare sykdommer etter hvert også ble en viktig prioritet for senteret.

- Nå, etter år 2000, har også dette med sexologisk rådgivning kommet inn, ettersom vi har fått sexologer som jobber her, forteller Gamnes, som selv er sexolog.

Siv Gamnnes, daglig leder ved Sex og samfunn, tror senteret i løpet av de 40 årene det har eksistert har forhindret mange uønskede graviditeter. Foto: Ida Søraunet Wangberg
 


Økt press

Gamnes tror imidlertid ikke at Osloungdommenes seksualvaner har endret seg så mye  i løpet av de 40 årene klinikken har eksistert.

- Det som har endret seg mest er nok presset utenfra, sier hun, og mener den økende seksualiseringen i mediene legger et stort press på ungdom i dag.

Hør Ådne og Anne Sofie i Sex og samfunns ungdomsgruppe om det økte presset.

Kamp om ressurser

Sex og samfunn finansieres av kommunal støtte og statlige prosjektmidler, men har flere ganger i løpet av sin 40-årige historie vært truet av nedleggelse.

På tross av at antall unge som oppsøker senteret øker for hvert år, har de kommunale bevilgningene holdt seg på samme sum i de sju årene Gamnes har vært leder.

Byråd for helse og eldreomsorg, Cecilie Brein (FrP), kan ikke love økte bevilgninger til Sex og samfunn.

- Dette er en vurdering som vi er nødt til å ta i budsjettbehandlingen senere i år. Det er mange gode organisasjoner som søker om midler til viktige oppgaver hvert år, og Sex og samfunn er bare en av disse, sier byråden.

Hun beskriver Sex og samfunn som en viktig aktør, spesielt når det gjelder seksualopplysning på Osloskolene.

Ådne og Anne Sofie i Sex og samfunns ungdomsgruppe håper på økte ressurser til senteret i framtida.

- Vi håper på mer penger til neste år, slik at senteret kan utvide åpningstidene, ansette mer personell og nå ut til enda flere, avslutter Anne Sofie.

 

Emneord: