Hva skjer med Fattighuset?

Lokalene er solgt, men ny gårdeier har ikke overtatt. Nå vet ingen hva som skjer med tilbudet til Oslos fattige.
Torsdag, 17 februar, 2011 - 11:58


Mellom to av smijernsstolpene ved inngangen til Grønlandsleiret 39, henger et A4-ark som informerer om at Fattighuset holder til i andre etasje. Der håper de at de får bli.

Stabil leietaker

Oppgangen i bygården lukter fuktig og veggene har murpartier og fliser som en gang var hvite. En etasje lenger opp, åpner Unni Larsen døren inn til en verden av furumøbler som noen har gått lei. Rommet er fylt med nye og gamle bøker og klær som er klare for nye eiere.

Larsen byr på kaffe og går for å hente Per Høiås. Han sitter i Fattighusets styre og forteller at organisasjonen betaler over markedspris for et lokale over to etasjer. Derfor er det store sjanser for at den fremtidige huseieren vil beholde den trofaste leietakeren, mener Høiås. Han åpner skapet og tar ut et glass, vann finner han på bordet hvor det også står kaffe, varmt vann, teposer, og en skål med karameller.

-Alt er gratis på Fattighuset. Nå skal vi starte filmklubb også, så de som ikke har råd til å gå på kino kan se film her, sier Høiås.

For styret og de frivillige lar seg ikke stoppe av en usikker fremtid. Tvert imot har de pusset opp for nærmere 800 000 kroner det siste året, og nå skal de skaffe fremviserutstyr for rundt 25 000 kroner.

- Det er påfallende at huseier la gården ut for salg like etter at vi var ferdige med et omfattende oppussingsprosjekt, sier Reidun Berger og Liv Madsen som begge jobber frivillig på huset.

De tilføyer at gården er nedslitt og fremdeles trenger grundig vedlikehold.

Uavklart salg

Bjarne Samuelsen i Ulnica Eiendom AS har eid bygget siden 2006, og hatt et stabilt leieforhold med Fattighuset. Han har nå solgt bygården til Saf Eiendom AS, overdragelsen av eiendommen er foreløpig satt til 1. april.

- Jeg ønsker ikke å gi fra meg gården på en slik måte at Fattighuset kan kastes ut, sier Samuelsen.

Fattighuset vil automatisk beholde dagens leieavtale, som løper ut 2014. Det har ikke lykkes Journalen å få snakke med noen i Saf Eiendom AS.

 

Givende frivillighetsinnsats

Brukerne av Fattighuset er mange, og for dem er det viktig at de får beholde tilbudet om mat, klær og et sted å komme til. Aina Huseby er frivillig på huset og forteller om stor pågang. Særlig mange kommer om fredagen, da pleier Huseby å stå bak disken i første etasje og dele ut mat, uten betaling for verken varer eller arbeidsinnsats. På gaten er det gjerne kø når hun kommer ved nitiden om morgenen, selv om matutdelingen først er i gang klokken tolv. Det motiverer henne til å fortsette arbeidet, å se det store behovet. Dessuten er det mange hyggelige mennesker å dele arbeidsdagene med, smiler Huseby før løfter en ny kasse med purreløk fra lageret og bort til utleveringsstasjonen.

 

 

 

Svenn Erik Lunheim og Liv Larsen er to av de mange som deler ut matvarer til mellom 300 og 500 brukere en gang i uken. Varene kommer fra ulike butikker og utsalgssteder, og gis gjerne til Fattighuset rett før utløpsdato.

 

Vigdis Sundan gjør også en real innsats for Fattighuset. Selv om jobben er ulønnet, har hun stort utbytte av den. De siste to ukene har Sundan vært her hver dag, hun sier at det gir henne god nattesøvn å vite at hun er til nytte for andre.

- Det er medisin for meg å være her, sier Sundan om hva Fattighuset har å si i hennes liv.

 

Vi skulle gjerne kjøpt lokalene selv, sier de frivillige. Journalen har snakket med Reidun Berger, Unni Larsen, Anne Neuhold og Liv Madsen på Fattighusets kontor.

 

 

 

 

Fattighuset

- er en selvhjelpsorganisjon som har som formål å bedre livsgrunnlaget for mennesker som står i et uønsket avhengighetsforhold til det offentlige.

- arbeider med informasjon, rådgivning, saksoppfølging, kurs, samtale- og selvhjelpsgrupper, og sosialpolitisk arbeid.

- er et brukerstyrt sted, med lavterskeltilbud om veiledning og råd, hjelp til søknader, tilgang til aviser, bøker, PC og telefon.

- gratis kaffe, te og mat serveres fire dager i uken. Mandag til tirsdag er det utdeling av klær, og fredag deles det ut mat som brukerne kan ta med hjem.

- arrangerer fritidstilbud som samlinger for barn i samarbeid med Vålerenga, Fattigkoret og etter hvert filmklubb.

 

Emneord: