Nå tar de vaksinen

Meslingutbruddet i Oslo får flere til å ta vaksinen mot sykdommen.
Tirsdag, 22 februar, 2011 - 10:11


Etter meslingutbruddet i Oslo forrige uke har flere bestemt seg for å ta MME-vaksinen. Mandag var det hele 5 planlagte vaksinasjoner ved Grønland Helsestasjon. Én av dem er 3 år gamle Abdirahman Abdi. Moren hans, Jamat Shaacie, forteller at hun to ganger tidligere har nektet å ta vaksinen.

- Vi har fått tilbudet to ganger tidligere, men jeg ønsket ikke at barna mine skulle få den. Jeg hørte at den kunne føre til språkvansker (autisme, journ.anm) og ville derfor ikke ta den, forteller hun.

Vond vaksine
Inne på undersøkelsesrommet holder Abdirahman hardt rundt mammas ben. Han gruer seg til å ta sprøyta.

- Gjør den vondt? spør Jamat.

- Ja, den gjør litt vondt. Den svir litt, svarer helsesøster.

Se hvordan det gikk da modige Abdirahman Abdi tok vaksinen her.

Skeptiske til vaksinen
Smittevernoverlege Tore Steen forteller at det er flere som tenker som Jamat, og at det er spesielt i innvandrermiljøer sykdommen rammer.

- Det finnes miljøer der en del barn ikke blir vaksinerte, sier han.

Ann Louise Gustafsson, enhetsleder ved Helsetiltak for barn og unge i Gamle Oslo, mener skepsisen i innvandrermiljøene skyldes gammel forskning.

- Det har vært en frykt for at vaksinen skal utvikle autisme, men nyere forskning tilbakeviser dette. Det er en utfordring å komme ut med riktig og konstruktiv informasjon.

Jamat bekrefter Gustafssons uttalelser, og tror den manglende informasjonen er grunnen til at mange lar være å vaksinere barna sine.

- Når vi kommer hit med barna våre setter de sprøytene uten at vi forstår hva de inneholder eller hva de hjelper mot. Det gjør at mange blir skeptiske, sier hun.

Vaksinerer før tiden

På Grønland helsestasjon krabber Tord Skaug (11mnd) rundt på gulvet på venteværelset. Han har nettopp tatt MME-vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder. Etter meslingutbruddet i Oslo i forrige uke, valgte moren Kjersti Skaug å vaksinere sønnen før den planlagte 15 måneders kontrollen.

Like glad: Tord Skaug har nettopp tatt MME-vaksinen, men griner ikke på nesa av den grunn. Foto: Lars Thorvaldsen

- Tord har nettopp begynt i barnehagen, og da er han mer eksponert for sykdommer. Derfor valgte vi å vaksinere han allerede nå. Det er jo unødvendig at han skal få meslinger når det finnes vaksine mot det, sier hun.

Kjersti Skaug synes det er dumt at noen foreldre velger å ikke vaksinere barna sine, da dette setter andre barn i fare.

- Når noen lar være å vaksinere barna sine blir de barna som av medisinske grunner ikke kan ta vaksinen mer utsatt, og det er jo veldig dumt, sier hun.

 

Emneord: