Pole dance gir styrke og selvtillit

Pole dance, eller stangdans, blir stadig mer populært som treningsform i Norge, til tross for manges fordommer.
Onsdag, 16 februar, 2011 - 15:11


I lokalene til Sometimes Pole Studio på Frogner i Oslo, gjør fem jenter seg klare til å hoppe, sprette, svinge, henge og vrikke. Det er tid for pole fit & fun.

Elisabeth Gullerud begynte med pole dance fordi hun trengte motivasjon til å trene.

-Jeg fant ikke helt motivasjonen til å trene på treningsstudio, så jeg begynte her i stedet. Her lærer jeg noe nytt og det er god styrketrening, sier hun.

Myke bevegelser

Instruktør Nina Frostad gjør tegn om at timen skal begynne. De fem jentene har fordelt seg ved stengene i rommet, og tørker av stålet som står spent mellom tak og gulv, med kluter og antibac.

-Da tar vi en vertical spinn. Opp på tærne, pust, spark ut, den der skal dere få til, sier hun oppmuntrende.

Jentene er kledd i små shortser, for å kunne begeve beina mest mulig fritt. De har t-skjorter i knæsje farger over, og konsentrerte ansiktsutrykk, mens de følger med på Ninas bevegelser i speilet.

-Venstre arm, venstre fot, tempo, skift grep og jess, nydelig, kommer det fra Nina.

Musklene i lårene spenner seg i det jentene griper fast i stanga og slipper seg bakover. Seks kropper svinger seg synkront rundt stengene, med venstre arm og høyre ben rett ut, og venstre bein spent rundt stanga.

-Og rist løs, sier Nina i det alle jentene står med bena på jorda igjen.

 

Se og hør hva som skjer på pole dance her.

 

Fleksibilitet, styrke og selvtillit 

Lisa Gabrielsen er eier og daglig leder av Sometimes Pole Studio. Hun  har drevet med sporten i snart fem år.

-Det beste med pole dance er at alle kan bevege seg på sin måte og utfordre seg selv litt. Man får en veldig god kroppsholdning, og dansingen gir ofte forbedret selvtillit.

Lisa drikker te og forteller om helsegevinsten ved pole dancing.

-Det er en kombinasjon av styrke-, smidighet- og balansetrening, i tillegg til at det er veldig bra cardio-trening. Forskjellige muskelgrupper jobber sammen og man trener hele kroppen på en gang. I tillegg øker de forskjellige bølge- og sirkelbevegelsene blodsirkulasjonen.

 

I vinden

Lisa kan fortelle at det er en konstant økning av deltakere på kursene hennes.

-Det begynte faktisk med at jeg danset og instruerte utdrikningslag hjemme i min egen leilighet. Men jeg fikk flere og flere henvendelser og jeg begynte å lete etter lokaler til et studio, sier hun.

Lisa er ikke kledd for dansing i dag, men til vanlig instruerer hun prøvetimer for nysgjerrige jenter, som har lyst til å prøve pole dancing.

-I dag har vi syv stenger til rådighet her, men vi leter faktisk etter et nytt studio. Vi har fulle prøvetimer, og kursene for nivå 1 og 2 er også fulle. Vi er ni instruktører, men vi trenger flere, sier hun.

Elixia Ringnes Park i Oslo tilbyr også kurs i pole dancing.

-Det har definitivt blitt mer populært den siste tiden. Alle kursene våre er fulle, og det virker som det er blitt mer anerkjent som treningsform og mindre fokus på at det er “slutty” dans, sier Kim Yvonne Myrvang som er instruktør ved Elixia.

Per i dag finnes det poledancing i Bergen, men ikke noe tilbud i store byer som Stavanger og Trondheim. Lisa og Sometimes arrangerer helgekurs i begge disse byene, for å bygge opp interessen, med mål om at det skal bli et tilbud der etterhvert.

Blåmerker

-Takk for i dag, sier Nina, mens matter og annet utstyr blir ryddet på plass. Vi spør jentene hva de syntes om dagens time.

-Det er slitsomt, men samtidig så gøy at man merker ikke at man blir sliten, sier Amalie Era Holm.

Isis Yanez nikker og legger til:

-Ja, man blir ganske svett.

Andrea Ebert peker på blåmerkene på beina. Jentene forteller at alle ser sånn ut, særlig den første tiden:

-Man går ikke i kjole de første ukene,  men man blir vant til det, ler Isis. De andre jentene smiler og nikker bekreftende.

Emneord: