Pole dance gir styrke og selvtillit

I lokalene til Sometimes Pole Studio på Frogner i Oslo, gjør fem jenter seg klare til å hoppe, sprette, svinge, henge og strekke. Det er tid for pole fit & fun.
Tirsdag, 22 februar, 2011 - 11:03


Lisa Gabrielsen er eier og daglig leder av Sometimes Pole Studio, i Oslo. Hun melder om en stor pågang på kursene hennes.

-I dag har vi syv stenger til rådighet her, men vi leter faktisk etter et nytt studio. Vi har fulle prøvetimer, og kursene for nivå 1 og 2 er også fulle. Vi er ni instruktører, men vi trenger flere, sier hun.

Vi spør henne om fordommene rundt treningsformen.

-Ja, det er fortsatt mange fordommer mot pole dance der ute. Flere av de som trener her, sier at de har støtt på det.

Myke bevegelser

Instruktør Nina Frostad gjør tegn om at timen skal begynne. De fem jentene har fordelt seg ved stengene i rommet, og tørker av stålet som står spent mellom tak og gulv, med kluter og antibac.

-Da tar vi en vertical spinn. Opp på tærne, pust, spark ut, den der skal dere få til, sier hun oppmuntrende.

Musklene i lårene spenner seg i det jentene griper fast i stanga og slipper seg bakover. Seks kropper svinger seg synkront rundt stengene, med venstre arm og høyre ben rett ut, og venstre bein spent rundt stanga.

-Og rist løs, sier Nina i det alle jentene står med bena på jorda igjen.

 

Se og hør hva som skjer på pole dance her.

Fleksibilitet, styrke og selvtillit 

Lisa Gabrielsen har drevet med sporten i snart fem år.

-Det beste med pole dance er at alle kan bevege seg på sin måte og utfordre seg selv litt. Man får en veldig god kroppsholdning, og dansingen gir ofte forbedret selvtillit.

Lisa drikker te og forteller om helsegevinsten ved pole dancing.

-Det er en kombinasjon av styrke-, smidighet- og balansetrening, i tillegg til at det er veldig bra kondisjonstrening. Forskjellige muskelgrupper jobber sammen og man trener hele kroppen på en gang. I tillegg øker de forskjellige bølge- og sirkelbevegelsene blodsirkulasjonen.

Lisa Gabrielsen i Sometimes pole studio. Foto: Marte Gjærde

Lite kjennskap blant ekspertene

Truls Raastad, professor i idrettsfysiologi ved Norges Idrettshøgskole, har lite kjennskap til pole dance som treningsform.

-Det er tydelig at det er momenter i pole dance som stiller store krav til styrke i overkropp. I tillegg ser det ut som danseformen bygger opp den stabiliserende styrken i kroppen, da spesielt styrke i buk og ryggmuskulatur. Men jeg kjenner ikke til noen offisielle studier gjort på dette.

I vinden

Til tross for at ekspertene ikke har tatt treningsformen inn i varmen ennå, kan Lisa Gabrielsen fortelle om en økende interesse for pole dance.

-Det begynte faktisk med at jeg danset og instruerte utdrikningslag hjemme i min egen leilighet. Men jeg fikk flere og flere henvendelser og jeg begynte å lete etter lokaler til et studio, sier hun.

Lisa er ikke kledd for dansing i dag, men til vanlig instruerer hun prøvetimer for nysgjerrige jenter, som har lyst til å prøve pole dancing.

Elixia Ringnes Park i Oslo tilbyr også kurs i pole dancing.

-Det har definitivt blitt mer populært den siste tiden. Alle kursene våre er fulle, og det virker som det er blitt mer anerkjent som treningsform og mindre fokus på at det er “slutty” dans, sier Kim Yvonne Myrvang, som er instruktør ved Elixia.

Per i dag finnes det poledancing i Bergen, men ikke noe tilbud i store byer som Stavanger og Trondheim. Lisa og Sometimes arrangerer helgekurs i begge disse byene, for å bygge opp interessen, med mål om å opprettei et tilbud der etterhvert.

Blåmerker

-Takk for i dag, sier Nina, mens matter og annet utstyr blir ryddet på plass. Vi spør jentene hva de syntes om dagens time.

-Det er slitsomt, men samtidig så gøy at man merker ikke at man blir sliten, sier Amalie Era Holm.

Isis Yanez nikker og legger til:

-Ja, man blir ganske svett.

Andrea Ebert peker på blåmerkene på beina. Jentene forteller at alle ser sånn ut, særlig den første tiden.

-Man går ikke i kjole de første ukene,  men man blir vant til det, ler Isis. De andre jentene smiler og nikker bekreftende.

Andrea Ebert svinger seg rundt stangen. Foto: Marte Gjærde.

 

Fakta om pole dance:

  • Pole dance oppsto i USA på 1920-tallet, ble vanlig i Burlesque-klubber på 1950-tallet, og deretter populært i forbindelse med stripping i Canada og USA på 1980-tallet.
  • Pole dance er en utøvende kunstform som kombinerer dans med gymnastikk, og kan være både aerob og anaerob trening.
  • Pole dance blir ofte assosiert med stripping og lapdance, men begynner nå og bli en mer anerkjent form for trening.
  • I pole dance bruker utøveren egen kroppsvekt som motstand, og det skal gi god generell kroppsstyrke og forme kroppen.

                 Kilde: wikipedia (Oversatt fra engelsk)

Emneord: