Byens første grønne mandat

Med 2,3 prosent oppslutning ved årets valg blir Harald A. Nissen Miljøpartiet de Grønnes første bystyrerepresentant noen sinne i Oslo.
Tirsdag, 13 september, 2011 - 02:44


- Vi har et nytt parti i Norge, på tross av at valgforskerne har sagt at det ikke har vært plass til et til, roper en overlykkelig Hanna Marcussen, nasjonal talskvinne for Miljøpartiet de Grønne.

Med hele 2,3 prosent av stemmene og ett mandat står nå Miljøpartiet de Grønne like sterkt som Kristelig Folkeparti i Oslo bystyre.

Stortingsvalgkampen allerede i gang

Både Harald Nissen og Hanna Marcussen erklærer at valgkampen for representanter i Stortinget allerede har startet.

- Stortingskampen begynte i kveld. Vi skal begynne å planlegge vår strategi for å vokse betraktelig til valget i 2013 allerede i løpet av uka. Såpass ambisiøs må man rett og slett være, sier Nissen.

Hevder frivillig arbeid er grunn til oppslutning

Bystyrerepresentant Nissen mener det er en stor bragd av hele partiet at Miljøpartiet de Grønne nå sitter i bystyret.

- Med ikke mer enn 100 000 kroner i valgkampbudsjett er dette utelukkende en frivillig arbeidsseier. Dette gir meg en utrolig god følelse, for det er så mange som står bak dette. Vi har lagt vår strategi, og vi har lykkes, sier partiets nye bystyrerepresentant.

Hanna Marcussen legger også mye av takken for at valget har gått over all forventing på deres søsterparti fra Sverige, Miljöpartiet de Gröna.

- Takket være at disse har reist hit to helger på rad har vi kanskje vært det synligste partiet i Oslos gater de siste ukene, sier hun.

Hanna Marcussen, nasjonal talskvinne i Miljøpartiet de Grønne, jubler over seieren. Foto: Klaudia Lech

En rekke meningsmålinger har de siste månedene indikert at Miljøpartiet de Grønne kunne få debutere i Oslo bystyre. Aftenpostens målinger har antydet at partiet skulle få 1,4 prosent av stemmene i hovedstaden.

Feirer Frps nederlag

Mens Miljøpartiet de Grønne går frem hele 1,7 prosentpoeng sammenlignet ved forrige lokalvalg, lider Fremskrittspartiet (Frp) sitt største nederlag i form av en halvering av velgerne. Det var høylytt jubling fra valgvaken over Frps svake valg.

- Tida har innhentet Frp. Oslo er enn annen by enn for ti år siden. De har slitt de siste årene i Oslo, mens de på en annen side har hatt en vekst utenfor Oslo. Osloborgerne biter rett og slett ikke på deres fokus på fremmedfrykt. Og det liker vi veldig godt, smiler en seirende Nissen.

Vil kjempe hardt i bystyret

Bystyrerepresentanten er klar på hva han nå vil slåss for med de Grønnes første mandat i bystyret.

- Vi vil kjempe for en langt større helhet i byplanleggingen, der den i dag føles ganske fragmentert. Det har også vært et manglende fokus på tilrettelegging for syklister i sentrum, og fokuset på kollektivtrafikk har vært alt for svakt, sier Nissen.

Emneord: