- En skam at Oslo aldri søkte om å delta i testordningen

Oslo kommune søkte aldri om å delta i prøveordningen for å gi stemmerett til 16-åringer ved kommunevalget.
Onsdag, 7 september, 2011 - 11:03


- Det å ikke gi ungdommen sjansen til å stemme er så sidrumpa at det ikke er til å tro, sier barneombud Reidar Hjermann.

- Politikerne bruker nesten identiske argumenter som man i sin tid brukte mot stemmerett for kvinner .

Barneombudet mener det er viktig å senke stemmerettsalderen til 16 år, ettersom det vil tvinge politikerne til å bry seg om ungdom. Ifølge ham er det ingen som kjenner nærmiljøet sitt bedre enn de unge, og at det derfor er vesentlig at deres stemme blir hørt.

- At Oslo kommune aldri søkte om å delta i testordningen er en skam. Det burde jo være det letteste stedet å gjennomføre et slikt prosjekt. Her er det et mye større apparat, sier Hjermann.

Komplisert å gjennomføre

Hele 146 kommuner søkte om å få delta i forsøket om å gi stemmerett til ungdom.

Flere av Oslos bydeler ønsket å være med i prøveprosjektet, men forslaget ble nedstemt i kommunens valgstyre. De påpeker at det i praksis ikke er uproblematisk å innføre nye prosedyrer innenfor valgordningen, men at invitasjonen var rettet mot kommuner,  ikke bydeler.

Henning Holstad (Frp) var en av representantene som stemte imot at Oslo skulle søke om å få være en av testkommunene. Han mener at man ikke bør få stemme før man er myndig.

- Jeg kan ikke se en eneste god grunn til at man skal få lov til å være med på å bestemme hvem som skal styre landet, før den dag man kan og må bestemme over eget liv, sier Holstad.

Innstillingen ble vedtatt mot tre stemmer fra SV  og Venstre.

Mistillitserklæring

Sylvia James (17), Anne Svanaug Straume (18) og Ida Glosimot (17) er elever ved Oslo Katedralskole. De har delte meninger om hvorvidt 16-åringer bør få stemme.

- De fleste 16-åringer er ikke modne nok til å stemme, de interesserer seg rett og slett ikke nok, sier Anne Svanaug Straume.

Ida Glosimot er uenig. Selv har hun vært politisk interessert fra ung alder.

Elevene ved Oslo katedralskole er skuffet over kommunens innstilling. Foto: Anton Ligaarden.

- Jeg hadde kjempelyst til å stemme da jeg var 16, og jeg hadde stemt det samme den gang som jeg ville gjort nå, sier hun.

Tross uenigheten er alle tre enige om at Oslo burde vært representert i prøveordningen.

- Det at Oslo kommune aldri søkte ser jeg på som en slags mistillitserklæring, sier Sylvia James. Hun mener at ungdommens meninger rundt saken burde blitt hørt, siden stemmerett for 16-åringer angår nettopp dem.

 

Emneord: