Forhåndsstemmene løfter Høyre

De første stemmene er talt opp. Så langt ser Høyre ut til å bli valgets vinnere.
Tirsdag, 13 september, 2011 - 00:51


Jubelen runger på Høyres valgvake når tallene fra første prognose blir lest opp. Med en fremgang på 8,1 prosent, ligger partiet an til å gjøre et historisk godt valg. Ved offentliggjøringen av resultatene fra forhåndsstemmene ligger Ap og Høyre i tet, med henholdsvis 35,9 prosent og 33,4 prosent av stemmene.

– Jeg tippet 24,6 prosent for seks måneder siden. Da var partiledelsen enig om at 23 prosent ville være et godt valgresultat, og at 25 prosent ville vært drømmeresultat. Da er det klart jeg synes de første resultatene er hyggelige, sier nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner.

Jan Tore Sanner (H) er storfornøyd med resultatet av forhåndsstemmene. Foto: Siri Vikøren

Viktig å ikke ta seieren på forskudd

Arbeiderpartiet har en økning på 6,1 prosent, og ligger rett foran Høyre i hovedstaden.  Det tilsvarer 22 mandater i bystyret for Ap, etterfulgt av 20 for Høyre. Ordførerkandidat for Høyre, Fabian Stang, kommer rett fra Rådhuset, der det fortsatt telles stemmer.

– Det er viktig å huske at kun noen stemmer er talt opp akkurat nå, og jeg vil gjerne at vi er edruelige i noen timer til.

Han understreker likevel at det er morsomt med så gode resultater tidlig på kvelden, og legger til at det er et stort ansvar som hviler på partiet, om de første prognosene skulle være riktige.

– Hvis tallene skulle slå til, så ligger det et stort ansvar på våre skuldre. Det er en stor jobb å gjøre, allerede fra i morgen.

Frp taper valget

Fremskrittspartiet opplever en kraftig tilbakegang med 6,3 prosent, og har landet på et foreløpig resultat på 8,1 prosent. De er dermed det partiet som har gått mest tilbake, og vil, hvis de første prognosene er riktige, tape fire mandater i bystyret.

Rekordmange forhåndsstemte

Da sjansen til å forhåndsstemme utløp fredag ettermiddag, hadde over en halv million nordmenn avgitt sin stemme i kommune- og fylkestingsvalget 2011.  Det er rekordmange forhåndsstemmer. I 2007 forhåndsstemte drøye 55 000 Oslo-velgere.

 

Emneord: