Høyre holder døra åpen for bredt borgerlig samarbeid

Høyre vil ha KrF og Venstre inn i byrådet. Men Venstre liker ikke at Høyre også ønsker Frp med.
Mandag, 12 september, 2011 - 23:34


Når 34,1 prosent av stemmene er talt opp, ligger Oslo Høyre ligger godt an til byrådsposisjon med 34,5 prosent. Resultatet viser at Frp har en tilbakegang på 6,4 prosent, og en oppslutning på åtte prosent. Det er tall som indikerer at styrkeforholdet mellom Frp og sentrumspartiene endres frem mot det endelige valgresultatet i natt.

Mener Høyre må velge

Både Frp, Venstre og KrF ønsker å gå inn i byrådet i Oslo. Høyre ønsker alle de tre partiene velkomne til byrådssammarbeid, men Venstre mener det er uaktuelt å samarbeide med Frp.

Ola Elvestuen, leder for Oslo Venstre og førstekandidat i Oslo, mener Høyre må velge mellom en koalisjon med Venstre og KrF, eller å fortsette samarbeidet med Frp: 

- Det viktigste er at det blir et grønt borgerlig flertall i Oslo, der Venstre har avgjørende innflytelse. Dersom de fortsatt vil ha et byråd med Frp, vil vi som nå forholde oss til dem fra sak til sak, som støtteparti, sier Elvestuen.

Ola Elvestuen (V) ønsker grønt borgerlig flertall i byrådet. Foto: Beth Lyseggen

Frp på sin side er innstilt på å forhandle med de borgerlige partiene om flertallsbyråd.

- Det viktigste for Frp er å sikre fortsatt borgerlig flertall,. Da kan vi videreføre den positive utviklingen i Oslo med valgfrihet for brukerne i eldreomsorgen, den gode skolen, den planlagte veiutbyggingen og effektiviseringen av kollektivtrafikken, sier Kai Morten Terning, presseansvarlig i valgkampsutvalget i Oslo Frp.

Bredt, borgerlig byråd

Dersom det blir borgerlig flertall, ønsker Høyre et samarbeid med både Frp, Venstre og KrF i byrådet. Foreløpige valgmålinger viser et borgelig flertall på 58,2 prosent.

- Høyre vil ha et så bredt og borgerlig byråd som mulig, derfor holder vi døren åpen. Vi ønsker å styrke byrådet og politikken. Dermed vil vi ikke utelukke noen av partiene, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg.

- Hvordan vil Høyre ta stilling til å måtte velge mellom Frp og Venstre/KrF?

- Høyre kommer ikke til å velge mellom partiene. Vi har allerede et godt samarbeid med Frp og ønsker å ivareta det. Venstre og KrF må ta et standpunkt. De er uansett velkomne inn i byrådet. Det dreier seg om å inngå kompromisser hele veien, sier Lae Solberg.

Sist KrF satt i byrådet, var i perioden 2000-2003 sammen med Høyre og Venstre. Aud Kvalbein, varaordfører i Oslo og førstekandidat for KrF, ønsker ikke å ta stilling til partiets eventuelle plass i byrådet.

- Nå må vi ha valget først og se på resultatet. Ut fra det kan vi vurderer hvordan vi skal gå frem videre, sier hun.

Emneord: