Fallforebyggende kurs for de eldre i Gamle Oslo

Gamle Oslo holder kurs i fallforebygging for eldre i bydelen.
Torsdag, 27 oktober, 2011 - 09:58


Valborg Kristianson (81) frykter glatte fortau om vinteren. Hun er en av tre eldre som har møtt opp på dagens kurs, som er i regi av bydelens enhet for forebygging og rehabilitering. Målet med kurset er at eldre i bydelen skal bli sterkere og få bedre balanse, og på denne måten forhindre at de faller og slår seg.

Ønsker flere deltagere

Det er det andre året bydelen starter vinteren med kurset for eldre. Fysioterapeutene Synnøve Solgård og Katharina Fjeldal forteller at det er en utfordring å rekruttere deltakere til kursene.

– Informasjon om kurset finnes på bydelens hjemmeside og på plakater, men det er jo ikke så mange eldre som er på internett, sier Fjeldal.

Solgård forteller at plakatene er hengt opp i butikker, apoteker og andre steder i bydelen, men at de i år også har begynt et samarbeid med bydelens hjemmehjelpstjeneste.

– De har delt ut informasjon til mange av sine brukere, personer som er midt i målgruppen for de kursene vi har, sier Solgård. Hun håper på flere deltagere når høstens neste kursrunde begynner.

En av tre over 65 år faller minst en gang i året og åtte prosent blir innlagt på sykehus. Foto: Markus Weisser

Viktig å forebygge

– Vi så at det var et behov for å forebygge istedenfor å behandle skader i etterkant. Det er mange som slår seg, sier Solgård.

Kurset de leder består av praktiske øvelser under veiledning, men også av informasjon om forebyggende tiltak deltagerne selv kan gjennomføre. Andre kursdag får de blant annet utdelt et eget treningsprogram, som skal gjennomføres minst tre ganger i uken.

– Vi ser at det er enkle grep som skal til for å forhindre skader, sier Solgård.

Øystein Schwabe og Valborg Kristianson er motivert til å følge treningsprogrammet. Foto: Markus Weisser

Gir resultater

Solgård sier deltagerne virker fornøyde med å være i aktivitet og kjenne at kroppen fungerer bedre.

– Man merker jo faktisk en forskjell, sier Valborg Kristianson, som også deltok på tilsvarende kurs i fjor.

Fjeldal sier at resultatene av dette kurset vil merkes bedre etter noen måneder, når deltagerne har gjennomført treningsprogrammene sine. Hun presiserer at det er viktig at deltagerne er motiverte og jobber med treningsprogrammet de har fått utdelt.

– Jeg har troen på deltagerne. De har den rette innstillingen, sier hun.

 

 

 

 

Emneord: