Feirer ikke Halloween

Halloween feires i mange barnehager over hele landet, men noen velger å ikke delta. Ruseløkka barnehage er en av disse.
Mandag, 31 oktober, 2011 - 14:18


I Ruseløkka barnehage er det en helt vanlig dag uten tegn til noen Halloween-feiring.

– Holdningen min til Halloween er at det er en amerikansk tradisjon som vi ikke har tenkt til å adoptere i barnehagen vår, sier daglig leder i barnehagen, Mette Grøtting.

Ble redde

Grøtting sier hun er mer opptatt av de tingene hun mener betyr noe. For eksempel FN-dagen som barnehagen feiret tidligere denne måneden. Hun forteller at Halloween er blitt markert i barnehagen før, men at dette er noe som ikke lenger gjøres.

– Da barnehagen ble startet for 19 år siden hadde vi en amerikansk mor som var veldig pådriver for Halloween, så da hadde vi litt feiring. Men flere foreldre reagerte fordi barn ble redde, så da kuttet vi det ut, sier hun.

Hun forteller at de velger å bruke tiden på andre ting. 

–Vi ser ikke noe grunn til å drive med den amerikanske tradisjonen. Vi har blant annet et karneval i februar. Det gjør vi på vår måte med at vi lager kostymene i barnehagen, sier Grøtting.

Ikke et savn

Grøtting forteller at barna ikke savner Halloween-feiring i barnehagen, selv om hun vet at noen av de eldre barna skal ut og sanke søtsaker i kveld.

– Det må være opp til hver enkelt barnehage om de vil ha Halloween eller ikke, men det er jo på vei til å bli en norsk tradisjon nå, så vi må jo kanskje revurdere dette etter hvert, sier hun.


Mette Grøtting er daglig leder i Ruseløkka barnehage. Hun ser ikke noen grunn til å feire Halloween i barnehagen. Her sammen med Karoline Moen Grytdal og Didrik Abrahamsen. Foto: Øistein Bloch Haukeland

Keltisk opphav

Historikeren Nicholas Rogers skriver i sin bok ”Halloween: From Pagan Ritual to Party Night” at Halloween stammer fra den keltiske høsttakkefesten Samhain, som markerte slutten på sommeren. Feiringen ble videre påvirket av den kristne tradisjonen allehelgensdag, en dag til ære for alle kjente og ukjente helgener. Immigranter bragte feiringen til Amerika som en irsk og skotsk festival, før den etterhvert utviklet seg til en utbredt feiring i USA, slik vi kjenner til den i dag.

Emneord: