Kan stryke fordi fag kolliderer

Flere av fagene til Silje Berdal kolliderer. Har hun for stort fravær, kan hun stryke i obligatoriske fag og miste eksamensplassen.
Tirsdag, 1 november, 2011 - 12:30


Silje Berdal (19) har fag som tilhører forskjellige fakulteter. Nå sliter hun med at det ikke blir tilrettelagt for at disse kan kombineres.

Nittenåringen studerer lektorprogram i nordisk ved UiO, men risikerer å stryke fordi flere av de obligatoriske fagene hennes kolliderer. Nå må hun sørge for å prioritere fagene sine riktig, slik at hun ikke får for høy fraværsprosent og mister eksamensplassen.

- For eksempel har jeg undervisning i pedagogikk samtidig med muntlig høring i historisk særemne. Går jeg glipp av en høring, risikerer jeg å stryke, og da kommer jeg ikke opp til eksamen, forklarer Berdal.

 


Omlag 27 000 studenter studerer ved Uio. Flere sliter med fagkollisjoner i timeplanen. Foto: Thea N. Dahl

Få tiltak

Ved skolestart fikk studentene informasjon om at de måtte sende e-post til fakultetet dersom de fikk fag som kolliderte på timeplanen. Dette prøvde Berdal uten hell.
 
- Ved skolestart var jeg i kontakt med de ansvarlige for lektorprogrammet, men jeg fikk aldri noe svar. Det er dårlig at skolen ikke tyr til flere tiltak for å hindre at problemer som dette oppstår, mener Berdal.

- De fleste faglærerne forstår problemet og prøver å gjøre hva de kan for å tilrettelegge, for eksempel om man har to muntlige høringer på samme tidspunkt. Men har ikke faglærer anledning til å endre tidspunkt, står man i fare for å stryke uten mulighet til å gjøre noe med det, forteller hun.

Skal ikke skje

På tross av at det er minst to i Berdals klasse med samme problem, mener Ine Sletten, leder for studieseksjonsekretariatet ved utdanningsvitenskapelig fakultet, at fagkollisjoner ikke burde være mulig. Derfor mener hun dette er uvanlig problem.

- Det blir brukt mye tid på å sette sammen timeplanen, spesielt på lektorprogrammene hvor det er så stramme løp, forteller Sletten og fortsetter:

- Ser studenten at fag kolliderer, må vedkommende kontakte fakultetet før studiet begynner. Ofte har studentene, og spesielt lektorstudentene, flere tidspunkter å velge mellom slik at problemer som dette ikke oppstår.

- Har ikke studenten fått svar på henvendelsen, har den mest sannsynlig ikke kommet frem. Mitt tips er derfor at hun prøver på nytt.

 

 

 

 

 

Emneord: