Fabian Stang modererer seg

Oslos ordfører luftet tirsdag muligheten for å begrense bevegelsesfriheten til asylsøkere for å få bukt med voldtektene.
Tirsdag, 1 november, 2011 - 08:17


- Dette har båret galt av sted. Jeg har sagt at asylsøkere har fått et ufortjent dårlig rykte, og at det finnes enkelte som ødelegger. Jeg har også sagt at vi ikke skal sette folk i fengsel før de har gjort noe galt. Vi må imidlertid se om det er noen asylsøkere fra krigsherjede land som trenger hjelp og veiledning, sier Stang til Dagbladet.

En proposisjon er sendt Stortinger for utvidet fengsling av straffedømte asylsøkere etter endt soning mens de venter på å bli sendt ut av landet. Det er anmeldt 50 voldtekter i år, forteller leder for Vold- og sedelighetsseksjonen Hanne Kristin Rohde. Stang ønsker etter helgen å snu oppmerksomheten mot å få tatt de som står bak voldtektene, i stedet for å snakke om dem.

- Nå er tiden moden for å glemme litt hvem som står bak voldtektene. Det viktige er å få tatt dem, og da trenger vi nok politifolk og patruljering. Vi er nå inne i en situasjon hvor man ikke kan vise til budsjetter. Justisdepartementet og politiet må klare å finne løsninger slik at vi får tatt disse gutta, sier Stang.

Terje Bratland, som arrangerte rosemarsjen 22. juli, har nå startet en borgervern-allianse. De ønsker å beskytte jenter og kvinner som ferdes i hovedstaden, og vil gripe inn om de ser en voldtekt dersom politiet ikke er til stede.

Stang mener disse oppgavene er politiets.

- Det er politiet som har ansvaret for ro og orden, og å ta forbrytere. Og slik skal det være, sier Stang.

Oslo har derimot fått kommunale vakter som patruljerer som vanlige borgere i gata. Antallet vakter er hemmeligholdt, og det samme er områdene de patruljerer i. I det reviderte budsjettet som ble lagt fram i juni ble det satt av fem millioner kroner til dette formålet.

- Dette er en ren nødløsning. Natteravnene gjør også en utmerket jobb, og tilstedeværelse av voksne mennesker i byen er viktig. Vi må aldri la oss skremme til å bli hjemme, sier Stang.
 

 

 

Emneord: