Flere barn med innvandrerbakgrunn i barnevernet

Antallet innvandrerbarn i barnevernet har økt betraktelig de siste 5 årene.
Tirsdag, 29 november, 2011 - 12:28


Barn med innvandrerbakgrunn i barnevernet økte fra 16 prosent til 21 prosent fra 2004 til 2009, ifølge en ny rapport utført av Statistisk Sentralbyrå (SSB) for Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD). Det er spesielt unge gutter som innvandringsbakgrunn, som er overrepresentert i barnevernssaker i Norge.

Høgskolelektor ved bachelorstudiet i barnevern i Oslo, Helga Johannesdottir, peker på flere mulige årsaker til økningen. Det har generelt sett vært en økning i barnevernssaker. Andelen av unge innvandrere i Norge gått kraftig opp de siste årene, og terskelen for å komme inn i barnevernssystemet har blitt lavere. Hun tror imidlertid fattigdomsproblematikken er den viktigste årsaken.

Lang historie

- Fattigdom og barnevernet har lang historie. Det er vanskeligere enn folk tror å være fattig i ett av verdens rikeste samfunn, sier hun.

Dessverre ser de at barn med innvandrerbakgrunn oftere sliter med dårlig økonomi, dårlige boforhold og arbeidsløshet i familien. Dette skaper problemer for barn, spesielt på steder der de sosiale forskjellene er store.

Oslo et eget kapittel i rapporten

Oslo er et typisk eksempel, og har blitt tilegnet et eget kapittel i rapporten fra SSB. Det kommer frem av rapporten at det er store forskjeller mellom bydelene i Oslo. De bydelene med høyest medianinntekt etter skatt, viser seg også å ha færrest barn tilknyttet barnevernet.

Generasjonskonflikter

Johannesdottir forteller også at barnevernet har opplevd flere saker der generasjonskonflikter i innvandrerfamilier har vært et problem.

- Konflikten går ofte på at barna i familien gjerne i større grad vil integreres i det norske samfunnet gjennom barnehage og skole, og at foreldrene er motvillig til dette, forklarer hun.

Johannesdottir tror enda større fokus på integreringsløsninger i bydelene er den viktigste målsettingen fremover. Et tettere samarbeid med innvandrerorganisasjonene kan også være en løsning, spesielt i Oslo, sier hun.

Emneord: