Ny million til Geitmyra matkultursenter

Får ytterligere 1 million kroner fra Sparebankstiftelsen DnB NOR til nye undervisningsrom.
Tirsdag, 29 november, 2011 - 14:49


Matskribent, forfatter, TV-kokk og restauranteier, Andreas Viestad, åpnet 1. september i år Norges første matkultursenter for barn, på Geitmyra i Oslo.

- Responsen siden åpningen har vært overveldende, forteller Viestad.

Allerede dagen etter åpning ble det holdt matkurs for barn i den fredede gårdstomten på Geitmyra, og frem til i dag har de gjennomført over 50 kurs. Nå trenger de større plass.

Støtter nye undervisningsrom

Sparebankstiftelsen DnB NOR har tidligere bevilget 1,4 millioner til prosjektet, men går nå inn med en ny million til nye undervisningsrom.

- Stiftelsen har barn og unge som satsingsområde, og dette prosjektet har i tillegg fokus på mat og helse, noe vi ofte opplever er et forsømt tema blant barn, forteller gaveansvarlig i Sparebankstiftelsen DnB NOR, Eva Grothe.

I beslutningen om nye bevilgninger legger de også vekt på at Geitmyra har vist stort engasjement og organiseringsevne siden åpningen, og har fått til mye aktiviteter på kort tid.

NYE UNDERVISNINGSROM: Dette rommet skal pusses opp, med hjelp fra Sparebankstiftelsen DnB NOR. Foto: Stina Karlsen

Gir barn kunnskap om mat

Viestad ønsket lenge å lage et prosjekt med tanke på barn og mat, og når han så denne gårdstomten i Oslo sentrum for 3 år siden, startet ideen om et matkultursenter for barn. Tomten eies formelt av Oslo kommune, men Geitmyra matkultursenter har nå fått en langvarig leiekontrakt på gården.

Tanken er å gi barn bedre kunnskap om mat, hvor den kommer fra og inkludere de i aktiviteter rundt dette. De tilbyr flere ulike typer kurs, alt fra hvordan man dyrker sine egne grønnsaker, til hvordan man lager sin egen yoghurt. Til matkultursenteret kommer blant annet skoleklasser, SFO og barnehager på kurs.

- Vi ser at barn har stor glede av å lage mat fra grunnen av, og plutselig er det flere som syns at fisk er topp, ler Viestad, og kan fortelle at fiskekakene er en slager.

Ikke kommersielt formål

Geitmyra er organisert som en stiftelse, og er ikke drevet med kommersielt formål. De får støtte fra myndighetene til deler av prosjektet, men er avhengig av midler, til for eksempel byggeprosjekter som undervisningsom, fra andre hold.

- Vi er avhengig av samarbeidspartnerne våre for å holde driften oppe, sier Viestad, og ser frem til nytt undervisningsrom som kan fylles med nye og flere prosjekter.

Emneord: