Kreative opptaksprøver

Westerdals' opptaksprøver ble lagt ut på nett i forrige uke.
Tirsdag, 24 januar, 2012 - 08:29


Westerdals er en høgskole med seks utdanninger, hvor Tekst og Skribent og Art Direction er blant de mest populære studiene. Skolen gikk i fjor fra å være en fagskole til å bli en høgskole. Det betyr at uteksaminerte studenter nå får en bachelorgrad.

Silje Iselin Bøyum Revheim kom ikke inn på tekst- og skribentstudiet i fjor, men forsøker igjen i år.

– Westerdals er den skolen i Norge hvor man får utfolde seg mest mulig kreativt, og hvor man lærer mest om egen skriving, sier Bøyum Revheim.

Hør Silje Iselin prate om oppgavene

Varierte opptaksprøver

Det sies at Westerdals er en skole for de kreative. Journalen treffer Bøyum Revheim på hybelen på Grünerløkka. På veggene henger plakater av både The Beatles og gjengen fra Seinfeld. Det lukter frukt-te, og kald luft trenger inn fra det åpne vinduet. Lyden av en trafikert gate durer i bakgrunnen.

Bøyum Revheim forteller at opptaksprøvene er veldig varierte.

– De er meget forskjellige, og krever mye tenkning fordi det ikke er noe klart svar på hva som er rett og galt. For eksempel går en oppgave ut på at du skal oppsøke et sted du mener er et godt utgangspunkt for en fortelling, og så skal du skrive denne fortellingen for et bestemt publikum, sier Revheim.

Vil ha de beste elevene

Thor Magnus Tangerås underviser på tekst- og skribentstudiet. Han sitter bak en hvit pult i et åpent kontorlandskap. Tangerås sier at opptaksprøvene brukes til å avdekke talent.

– Vanlige karakterer sier noe om flittighet og holdning, men våre opptaksprøver avdekker evner til å overraske og tenke ukonvensjonelt. De viser om kandidatene har den nysgjerrigheten og lekentheten som skal til, sier Tangerås.

Tekst- og skribentstudiet ble startet i 1987, og er en av de linjene som har eksistert lengst. Tangerås sier at linjen får flere og flere søkere hvert år.

Thor M. Tangerås sier opptaksprøvene viser motivasjon. Foto: Simen Meisdal

Blant de ti beste

Westerdals ble i 2010 kåret til den tiende beste høgskolen i verden. Den globale kåringen YoungGuns basererer seg på hva studenter utretter i internasjonal sammenheng.

Blant annet har komiker Linn Skåber, Kristian Ødegård og Hasse Hope studert ved høgskolen.

Saken oppdateres med kilder, lydfiler og lenker utover dagen.

Emneord: