Oslo gjemmer bort Munch

Edvard Munch er en av verdenshistoriens største kunstnere - likevel er han ikke bra nok for turistreklame.
Mandag, 23 januar, 2012 - 14:54


I dag er det 67 år siden Edvard Munchs død, og også dagen da Centre Pompidou i Paris avslutter utstillingen “Det moderne øyet” flere uker på overtid. Timelange køer og 300 000 besøkende forteller om tidenes utstillingssuksess for byen.

Markedsfører med naturen

Mens det hersker Munch-feber nedover Europa, er verdenskunstneren knapt synlig på nettsidene som henvender seg til turister og besøkende i Norge og Oslo. På visitnorway.com og visitoslo.com er Munch langt fra et enkelt tastetrykk unna.

Mona Raa Ravndal i Innovasjon Norge avviser imidlertid at Visit Norway bevisst dropper Munch i sin markedføring av Norge.

- Munch-museet er ikke noe vi ignorerer. Men Norge er ikke i like stor grad som enkelte andre land kjent for kunst og kultur. Naturen er hovedattraksjonen i landet vårt, og derfor blir også naturen brukt mest i markedsføringen.

Ikke på topp ti-liste

I disse dager reklamerer vistioslo.com for Oslos ti største turistattraksjoner på sine nettsider. Munch-muséet er ikke å finne på listen, som blant annet inkluderer Tusenfryd og Akershus festning.

- Munch-museet er rett og slett ikke er blant de ti største turistattraksjonene, målt i besøkelsestall, sier Karianne Lund, webmaster for visitoslo.com.

- Men vi er helt enige i at vi burde ha mer om Munch på våre nettsider, da det er mange som er interessert i han, legger hun til og forklarer at mer stoff om Munch er under utarbeiding.

- Munch er større enn Oslo

Tidligere byrådsleder i Oslo og nå fylkesmann i Vestfold kommune, Erling Lae, mener Oslo undervurderer verdenskunstneren, og ikke forstår hvor stor Munch er.

Han forteller at han et år klikket seg inn på New York Times for å sjekke hvor ofte Oslo var blitt nevnt i løpet av det året.

- Byen var nevnt i tre sammenhenger: ranet av “Skrik” og “Madonna”, funnet av de to maleriene etter de var blitt stjålet, og forslaget om et nytt Munch-museum i Bjørvika, sier Lae.

- Denne kunstneren er større enn Oslo, og kanskje er ikke Oslo kommune i stand til å forvalte hans samling, sier Lae, som er en av dem som mener Munch-samlingen hadde fortjent en plass i sentrum.

Emneord: