Mener tallene må sjekkes opp

Lederen for samhandling ved Oslo Universitetssykehus er ikke enig i at antall utskrivningsklare pasienter har økt siden i fjor.
Tirsdag, 27 mars, 2012 - 15:50


Kari Skredsvig er seksjonsleder i stab samhandling og internasjonalt samarbeid ved Oslo Universitetssykehus (Ous). Hun mener antall utskrivningsklare pasienter fra Ous ikke har økt siden samhandlingsreformen ble innført 1.januar 2012.

Les også:

- Det har blitt en kraftig økning i antall meldinger som går til bydelene. Etter samhandlingsreformens inntog har Ous ofte måttet sende flere meldinger for utskrivningsklare pasienter per pasient, da utskrivingstidspunktet kan forandres etter pasientens sykdomstilstand. Hvis de som har laget det statistiske grunnlaget her har registrert alle disse meldingene som utskrivningsklare pasienter, vil selvfølgelig tallene bli høyere enn fjoråret, sier Skredsvig.

Hun viser til egne tall for utskrivningsklare pasienter fra sykehuset. Disse tallene tilsier en nedgang fra i 2010 og 2011.

- Har dere sagt ifra til byrådsavdelingene om dette?

- Ja, vi har sagt at vi må kvalitetssikre tallmaterialet når vi får mer erfaring med reformen. Vi på Ous har utfordringer knyttet til vårt IKT-system, sier hun.

Kan ikke sende elektronisk

Ous kan i dag ikke sende meldinger til bydelene elektronisk. Legene opplever at de må skrive meldinger til bydelen for hånd.

- Dette er utfordrende for bydelene å behandle, forteller Skredsvig.

Tall fra Ous viser at sykehuset hadde færre utskrivningsklare pasienter i 2012 enn årene før. Tallet for januar 2012 er helt til venstre, i midten finner du tallet for januar 2011, mens tallet for januar 2010 er helt til høyre. Foto: Mathias Klingenberg.

Meldinger i glemmeboken

Martin Fjordholm jobber i byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester i Oslo kommune. Han har utformet statistikken som Kari Skredsvig mener må kvalitetssikres.

- I statistikken har vi tatt med alle meldinger som er riktig sendt til oss fra kommunene. Hvis sykehuset har glemt å trekke tilbake noen av meldingene om utskrivningsklare pasienter, vil det i statistikken se ut som det er flere utskrivningsklare pasienter enn det faktisk er.

Han er kjent på utfordringene i forbindelse med IKT-systemet ved Ous, men sier at han ikke er blitt kontaktet direkte av Skredsvik med ønske om en kvalitetssikring av statistikken.

- Vil gå seg til

Kari Skredsvig mener ting vil gå seg til etterhvert som tiden går.

- Siden januar har jeg hatt 80 informasjonsmøter med legene på sykehuset. Jeg har vært på over 50 morgenmøter for å forklare hvordan samhandlingsreformen skal håndteres. Etter hvert som legene og sykepleierne får satt seg ordentlig inn i de nye reglene, vil vi få en god rutine på det.

Emneord: