Lek er også trening

Produksjef i Friskhuset, Christine Thune, mener at det et viktig å skape en kultur der man har et fysisk fellesskap sammen både voksne og barn.
Mandag, 23 april, 2012 - 15:11


– Det som er blitt veldig vanlig er at foreldre og barn trener hver for seg, heller enn å tilbringe tid sammen med fysisk aktivitet, sier Christine Thune, tidligere leder for treningsavdelingen for NIMI, nå produktsjef for Friskhuset.

Hun tror et av nøkkelpoengene for voksne er å huske å inkludere barna i den fysiske aktiviteten, og ikke bare kjøre dem til og fra trening.

30 minutter hver dag

Helsedirektoratet anbefaler et minimum av 30 minutter fysisk aktivitet hver dag for voksne, og det dobbelte, 60 minutter, for barn. Det er en minimumsdose for å ivareta naturlig vekst, utvikling og helse hos de unge, og helsen til de voksne. Thune mener det er viktig å huske på at fysisk aktivitet ikke trenger å bety en treningsøkt hvor man går inn i en hall eller et treningsstudio, men at det også inkluderer dagligdagse gjøremål.

- Aktivitet er så mye mer enn folk tenker over. Deler man opp de 30 minuttene i tre ganger ti minutter, og husker på at å leke aktivt med ungene teller som fysisk aktivitet, er ikke en halvtime hver dag så veldig vanskelig å få til.

Grunnlag for resten av livet

For første gang opplever vi at generasjonen av unge i dag risikerer å leve kortere enn sin foreldregenerasjon, skrev nyhetsbyrået Newswire i 2009. Thune tror det er viktig at foreldre involverer seg aktivt for å forhindre at barna blir for stillesittende.

- Det ligger en egen gevinst i å skape gode minner om sosialt samvær der fysisk aktivitet står sentralt. På den måten vil barna, når de vokser opp, forbinde trening med noe positivt, og vil gjerne etterstrebe en lignende livsstil for sine barn.

Lav terskel

For voksne som gjerne vil sette et ekstra fokus på egen trening, er effektivitet et nøkkelord.

- Er man ivrige nok, er det også mulig å få til to ting på en dag, for eksempel å stå opp tidlig og løpe en tur før man tar med ungene ut på tur senere, tipser Thune.

Det er allikevel viktig å huske på at all aktivitet er positivt. Ikke legg terskelen for høyt. Start enkelt, for eksempel med raske gåturer i kupert terreng, og bygg heller ut etter hvert. Hun understreker at jo høyere ambisjonene er, jo mer kreves av tid og innsats.

 

 

 

 

 

Emneord: