Frykter ikke hjernehinnebetennelse

Russen er spesielt utsatt for smitte fra meningokokkbakterier som kan føre til smittsom hjernehinnebetennelse. Likevel velger svært få å vaksinere seg mot den farlige sykdommen.
Fredag, 19 april, 2013 - 12:01


Årets russefeiring er i gang, men til tross for den høye smittefaren velger mange å ignorere helsemyndighetenes anbefalinger om å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Smittevernoverlege Tore Steen mener den utbredte tanken om at «dette ikke rammer meg», i verste fall kan få katastrofale følger.

– Risikoen for å få sykdommen er heldigvis lav. Men det er samtidig viktig å minne om at den har en dødelighet på 15 prosent,  noe som er høyt med tanke på den høye smittsomheten, sier Steen.

Han tror også økonomiske prioriteringer blir avgjørende for mange.

– Vi ser at flest russ vaksineres i de økonomisk sterke bydelene som Ullern, Nordre og Veste Aker. Det er en tendens at russen på østkanten i mindre grad kjøper vaksinen. På apotek koster preparatet Nimenrix rundt 500 kroner, og hos fastlegen må du betale 900. For mange er dette mye penger, og man tar seg ikke råd til vaksinasjon, sier han.

Tar ingen sjanser

I fjor anbefalte Folkehelseinstituttet all russ å ta vaksinen som beskytter mot smittsom hjernehinnebetennelse. I år går anbefalingen ut til all ungdom i alderen 17-19 år.

Samtidig som ungdom i denne aldersgruppen har høyest forekomst av meningokokksykdom, gir russens livstil økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom.

Kombinasjonen av tett samvær med andre, mye festing og lite søvn kan få alvorlige konsekvenser, melder Folkehelseinstituttet.

Markus Vikstvedt er i år russ på Foss videregående skole. Han er en av relativt få russ som har vaksinert seg for å få full beskyttelse mot sykdommen i russetiden.

–  Det er så lett å bli smittet, og jeg vil ikke ta noen sjanser, sier Markus.

Han oppsøkte selv smitteverkontoret i bydelen for å ta vaksinen, uten å ha fått noe informasjon av skolen i forkant. Markus tror få av hans medruss er inneforstått med helsekonsekvensene det kan få å ikke ta vaksinen.

Samtidig er han enig med smittevernoverlegen i at det økonomiske aspektet nok kan stå i veien for mange.

– Selv synes jeg det er greit å betale for å slippe å få en farlig sykdom, men jeg tror mange velger å ikke ta vaksinen fordi de mener den er for dyr.
 

Hør intervjuet med Markus her.

Russevaksine by Radio HiOA 2

– Ordningen har vært god nok
 

Vikstvedt etterlyser mer informasjon om sykdommen, og de alvorlige konsekvensene. Han mener skolen ikke har gjort nok for å opplyse årets russekull.

Brit Skillebekk, helsesøsteren på Foss videregående skole, kjenner seg ikke igjen i elevens kritikk. Hun sier skolens russ har blitt godt informert om sykdommen, og forteller at hun selv har hengt opp informasjon i gangene, og oppfordret alle mellom 17 og 19 år å ta vaksinen.

Russens representanter i Oslo og Akershus hevder denne type opplysning ikke er deres oppgave.

Øyvind Slemdal er ansvarlig for mljø og sikkerhet i Russens Hovedstyre, og forteller at de ikke ikke innført spesielle tiltak for å informere russen om meningokokkvaksinen.

– Vi har ikke gått inn for å informere russen om vaksinen mot hjernehinnebetennelse, fordi styret har opplevd at de lokale russestyrene, i samarbeid med helsesøster, har opplyst godt nok. Vanligvis er det helsesøster og helsetjenesten som sammen med skolene og skolestyrene står ansvarlige for dette, og vi så på den ordningen som god nok, sier han.

Kan være for sent

Hittil har kun rundt 830 av 5000 elever på Oslo-skolene har tatt vaksinen. Nå kan det imidlertid allerede være for sent å oppsøke legekontoret, dersom man ønsker full beskyttelse hele russefeiringen.

Det tar omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse, og mange steder i landet har festingen allerede begynt. Smittevernoverlege Tore Steen kommer med en oppfordring til både russen og deres foreldre.

– Sykdomsfølgene kan bli svært alvorlige, og det er liten risiko forbundet med å ta vaksinen. Alle som har en russ i hus burde få han eller henne vaksinert.

Emneord: