Heroinist og filmskaper

Heroinisten og musikeren Magnus Lilleberg har blitt filmskaper. «Magnus – en vårdag» er historien om en rusmisbrukers hverdag i Oslo.
Torsdag, 25 april, 2013 - 08:11


På en benk i St. Hanshaugparken, sitter filmskaper Magnus Lilleberg og Produsent Christoffer Næss. De to har sammen med medprodusent Per Kristian Lomsdalen laget filmen «Magnus – en vårdag». Den handler om Magnus sin hverdag som rusmisbruker i Oslo, og settes opp på Norsk dokumentarfilmfestival til helgen.

– Jeg møtte Christoffer på =Oslo kontoret. Jeg pleier å selge noen blader der, og fikk prøver meg på å lage noen filmsnutter, sier Magnus.

Christoffer Næss stemmer i

– Han var flink til å filme fra begynnelsen av, viste mye interesse og ville gjerne fortelle historien om hvordan hans hverdag var, sier Næss.

Hør Magnus fortelle om hvorfor han laget filmen by Jaran Ree Michelsen

 

Tvilte

Til å begynne med var Magnus Lilleberg litt usikker på om han ville lage filmen. Han tenkte på familien sin, og på hvordan de ville håndtere at han stakk hodet sitt frem i offentligheten. Etter en stund ble han ening med seg selv om at han ikke hadde noe å skamme seg over.

Samtidig opplevde han ofte mens han sto på gaten og solgte =Oslo at kundene stoppet opp og stusset over hvorfor han gjorde det. Magnus Lilleberg passet ikke inn i det stereotypiske bilde av rusmisbrukere som folk flest hadde. Ingen fillette kær med blodflekker, eller den karakteristiske «knekken» i knærne. Han håper nå at folk kan få et annet og mer nyansert syn.

 

Håper på debatt

På fredag drar Lillebergtil Volda for å være med på Norsk dokumentarfilmfestival, hvor premiéren på filmen går av stabelen på lørdag. Han håper filmen kan starte en debatt om norsk ruspolitikk, et område han selv mener er et trist kapittel.

– Det pøses ut penger på tiltak som fungerer dårlig, eller ikke fungerer i det hele tatt. Og så står statsråden der og skryter av hvor mange millioner ekstra de bevilger, men det meste sløses bort på konsulenter, administrasjon og utredninger, sier Lilleberg.

Hør Magnus fortelle om Norsk ruspolitikk by Jaran Ree Michelsen

Veien ut av rusen

Tidligere levde Magnus et annet liv enn det han gjør nå. Han lagde musikk, hadde jobb, et forhold og leilighet. Nå er han del av samfunnets mest marginaliserte grupper. Livet ble brått snudd på hodte av en rekke negative hendelser.

– Det er ikke en unnskyldning for å begynne med Heroin, men det ble måten jeg kunne få en pause fra alt det kjipe. Så tror man at man har full kontroll, men den mister du veldig fort, uten at du egentlig er klar over det, sier Lilleberg.

Hør Magnus fortelle om hvordan han begynte med Heroin by Jaran Ree Michelsen

Til tross for det, tror han at det finnes en vei ut av rusen.

– Hvis jeg kunne fått heroin gjennom et statlig opplegg, kunne jeg levd et normalt liv på siden. Nå bruker jeg overskuddet jeg har på å skaffe penger og kjøpe heroinen min selv. Hvis jeg kunne istedenfor kunne brukt den tiden på å komme på rett kjøl, skaffet meg jobb, og gradvis trappet ned, så kunne jeg fått tilbake hverdagen, sier Lilleberg.

Spleiselag

Da Magnus og Christoffer fikk høre at filmen deres skulle settes opp på Norsk dokumentarfilmfestival, startet Christoffer en tjeneste for å samle inn penger, slik at Magnus kan dra på sin egen premiére. Vanlige folk kan donere en egenbestemt sum til alt fra en skjeggtrim, premiéredress eller selve turen til Volda.

Etter bare noen dager hadde de samlet inn mer enn 10 000 kroner.

– Det er ikke enkelt for Magnus å legge ut på en reise til den andre siden av landet. Tidlig lørdag morgen starter en åtte timer lang biltur til Volda. Vi skal filme noen snutter på veien og ta oss tid til å nye utsikten, men det er på lørdag at høyepunktet kommer.

 

 

Emneord: