De gamle løfter juniorene fram i Skeid

Til tross for åtte NM-pokaler og opprykk til andredivisjon, er det på grasrota Skeid viser sin virkelige majestet.
Torsdag, 10 oktober, 2013 - 12:22


Hvis du skal finne fram til Skeid og Nordre Åsen er det bare å hoppe av trikken på Disen og følge den jevne strømmen av syklende fotballspillere ikledd den karakteristiske Skeid-rødfargen.

– Det er bare å gå rundt svingen der det, sier et av klubbens 1650 medlemmer, og peker vei ned til fotballbanen.

Fra Berre til Abdellaoue

På banen vrimler det av aktivitet. Det er nemlig ikke hvilken som helst onsdag. På denne kalde oktoberdagen er det obligatorisk diplomutdeling for klubbens aller minste.

– Jeg har sett spillere som Morten Berre, Freddy Dos Santos og Moa Abdellaoue gå inn og ut av dørene her, forteller Knut «Kula» Jensen inne i klubbhuset. Skeid-veteranen har et helt liv bak seg i fotballklubben, blant annet som trener for A-laget fra 1981 til 1996. Nylig feiret han også sin egen syttiårsdag på gressmatta.

– Det er helt naturlig det, jeg er jo født og oppvokst på Torshov. For mange er Skeid det første møtet med fotballen, og her lærer vi dem mye. Særlig samhold, slår Jensen fast og rekker over en pølse.

PølsekøKlubbens eldre krefter må trå til når nye talenter skal feires med pølse og lumpe.

Rekruttering og retningsskifter

Styreformann Tarald Rohde er stolt over det klubben gjør på grasrotsnivå.

– Du må lære noe, det er det som er moroa. Her er raske retningsskiftninger med ball som gjelder, mener Rohde.

Støynivået inne i klubbhuset er høyt, slik det ofte blir når en hel bataljon av fem- og seksåringer stiller seg i kø. På spørsmål om hva som er spesielt med akkurat Skeid, må styreformannen stoppe opp litt.

– Nei, si det. A-laget har jo ikke prestert på topp siden 1999. Jeg tror det har noe med fokuset på enkeltspillere å gjøre, og innsatsen som blir lagt ned i klubben av unge, frivillige trenere, sier Rohde.

– Stort samfunnsansvar

Utviklingssjef i Norges fotballforbund, Stig Inge Bjørnebye, har et positivt inntrykk av arbeidet som gjøres i Skeid.

– Skeid har et enormt nedslagsfelt. Kanskje landets største, og med det følger et stort samfunnsansvar, mener Bjørnebye.

På spørsmål om årsaken til den solide proffspillerproduksjonen, mener landslagsbacken at hovedforklaringen ligger i god rekruttering.

– Når det er tett mellom spillerne resulterer det ofte i gode produkter. Men mye kommer jo selvfølgelig an på klubbens identitet og metode, og ikke minst kontinuitet, sier Bjørnebye.

Emneord: