Høytidelig åpning av Stortinget

På onsdag stod Høyres nyvalgte stortingspresident, Olemic Thommesen og Hans Majestet Kongen for den høytidelige åpningen av Norges 158. Storting.
Onsdag, 9 oktober, 2013 - 15:23


Kongen, dronningen og kronprinsen ble tatt imot av en deputasjon bestående av syv stortingsrepresentanter. Deputasjonen var oppnevnt av Stortinget i forkant av åpningen, og fulgte de kongelige inn til høytidelig stemning i stortingssalen. Sammen med dem fulgte regjering og embetsverk i prosesjon. En fullsatt stortingssal reiste seg for det kongelige følget og sang Kongesangen.

Trontale

OverleveringenAvtroppende statsminister Jens Stoltenberg overleverer trontalen til HMK Harald. Foto: Charlotte Høibråten

Deretter, slik Grunnloven foreskriver, holdt Kongen den tradisjonelle trontalen. Denne ble overlevert ham av avtroppende statsminister, Jens Stoltenberg. I gamle dager var det slik at Kongen selv måtte skrive trontalen, men i våre dager er den skrevet av regjeringen.

Les den fulle trontalen på Stortingets hjemme sider her.

Melding om rikets tilstand

Tradisjon tro ble trontalen etterfulgt av en melding om rikets tilstand. Denne ble lest opp av stortingsrepresentant og avtroppende kulturminister, Hadia Tajik. Her snakket hun om alt fra næringsliv og BNP til barnevern og terroraksjonen mot norske interesser på gassanlegget i In Amenas.

Deretter talte den nyvalgte stortingspresidenten, Olemic Thommesen, før nasjonalsangen runget utover salen og regjeringsmedlemmene bukket av og takket for seg.

Folkehav i Karl Johan

Det kunne minne litt om 17.mai en kort stund utenfor Stortinget og langs Karl Johans gate. Svært mange nysgjerrige og skuelystne hadde samlet seg for å få et blikk av den kongelige kortesje og gardistene. De kongelige ankom for øvrig i åpen bil.

Det 158. storting trådte første gang sammen 1.oktober, mens det nye presidentskapet kom på plass i går. Da ble Olemic Thommesen fra Høyre valgt som ny stortingspresident av et samlet storting.

Se flere bilder i karusellen øverst i saken.

Emneord: