Stenger Kapellveien

For å skjerme barna fra trafikken stengte den delen av Kapellveien som går forbi Grefsen skole. Naboene klager.
Mandag, 28 oktober, 2013 - 12:38


Stengingen betyr at den delen av Kapellveien som er mellom Betzy Kjeldsbergs vei og Kirkegårdsbakken bygges om til gangvei, og setter en stopp for all trafikk på strekningen.

– Det er veldig positivt for barna. Med utbygging av skolen har vi doblet elevantallet på skolen, da er det veldig viktig å tilpasse trafikken, sier rektor på Grefsen skole, Anton Rygg.

I 2010 ble det bestemt at skolen skulle utvide med idrettsanlegg og kulturbygg på den andre siden av Kapellveien. I tillegg er skolegården forlenget for å få plass til flere elever.

– Det gikk en trafikkert vei rett gjennom skolegården, og vi måtte plassere ut vakter for å sikre mot ulykker. Det at veien ble stengt er ensidig positivt for skolen, sier rektoren, men legger til at han ser at det kan medføre konflikter i nabolaget.

– Går ut over de svake

Beslutningen om å stenge veien ble vedtatt av byrådet i 2010, og har møtt både positiv og negativ respons. En diskutert effekt av stengingen er omkjøringen gjennom Betzy Kjelbergs vei, og at den lokale bussen med linjenummer 55 ble kansellert i august.

– Jeg ser argumentet om at stengingen fører til bedre trafikksikkerhet på skoleområdet, men å stenge veien blir å forflytte problemet, og øke risikoen for ulykker i området, sier Fredrik Arneberg.

Arneberg bor selv i Betzy Kjelbergs vei. I tillegg er han styresjef i Lillo Terasse borettslag, som har vært tydelige på at en slik endring er uønsket av nabolaget.

– Nå flyttes trafikken til uoversiktlige veier med dårlig oppfølging av kommunen. Dette er barnas skolevei, også barna som går på Grefsen skole, sier Arneberg.

Styresjefen forteller at det allerede er store problemer med sikkerheten i de aktuelle veiene, og verre kan det bli når isen legger seg.

– Det er bratt, det er ikke gruset, og trafikken kommer til å øke noe voldsomt. Nå som også bussen stopper, vil de eldre se seg nødt til å ta taxi for å komme seg rundt. Dette er ikke noe som går direkte ut over for eksempel meg, med endringen kan bli veldig belastende for de svakeste i lokalsamfunnet, forteller Arneberg.

bybuss_hoest_700.png55-BUSSEN: Denne krabaten blir ikke å se i lokalområdet på Grefsen med det første. Foto: RuterPrøver å finne en løsning

Da 55-bussen ble lagt ned i august, begrunnet Ruter det med at det ikke fantes fornuftige omkjøringsveier for Kapellveien.

– Ruter har forsøkt å finne løsninger, men det har ikke latt seg gjøre, sier Gro Tvedt Andersen, kommunikasjonsrådgiver i Ruter.

Sist uke var Ruter på befaring med lokalpolitikere i bydel Nordre Aker. Andersen forteller at de har fått flere ruteforslag fra bydelen.

Spår flere ulykker

Naboene peker på at problemet strekker seg lenger enn 55-bussen.

– Det er kjempebra om vi får bussen tilbake, og det kommer til å hjelpe mye, men det største problemet er den økte trafikken der folk går hver dag, sier Arneberg. – Jeg tror problemet vil bli tydelig med flere ulykker denne vinteren.

Journalen har ikke lykkes med å komme i kontakt med Bent Gether-Rønning, leder av Nordre Aker bydelsutvalg.

Emneord: