Slutt for Brakkebygrenda

Eierens forbannelse, kommunens hodpine og opprørernes fristed. Nå er det slutt for Brakkebygrenda i St. Halvards gate 27.
Onsdag, 20 november, 2013 - 13:37


De har bodd her ulovlig siden 2010. Hjemmene deres består av campingvogner, gamle busser og diverse brakker. De driver en økologisk grønnsaks- og urtehage og de har bygget et drivhus. Der har beboerne høstet egendyrket kål, gulrøtter, chili, tomater og erter midt i hjertet av Oslo. Det har også blitt arrangert konserter og kunstutstillinger på tomten de siste årene. 30.oktober i år ble det klart at tomten skal ryddes og at okkupantene må bort.

Usikker fremtid

Patrick Tengs har lenge vært en del av de nye okkupantene som bosatte seg i Brakkebygrenda i 2010. Nå må han etter all sannsynlighet flytte på nyåret.

- Jeg liker det jo ikke. Jeg er ikke overrasket, men jeg liker det ikke. Det er håpløst at hver gang unge prøver å ta ansvar for sin egen bosituasjon, så møter vi så massiv motstand, sier Tengs.

En del av motstanden Tengs og de andre beboerne i Brakkebygrenda har møtt, kommer fra naboer. En av naboene ønsker å være anonym. Naboen eier to leiligheter i nabolaget. Vedkommende er en av flere som har sendt inn klager til Plan- og bygningsetaten for å få fjernet okkupantene, og synes det er problematisk å ha husokkupanter som naboer.

-  For det første skjemmer de området. For det andre synes jeg det er feil at vi slår så hardt ned på romleirer når de okkuperer områder, men at dette er greit. For det er jo egentlig det samme. For det tredje er det feil at tomt og eiendom i byen blir okkupert. Hvorfor skal man kjøpe en leilighet og betale husleie og lån når man kan bo gratis i en campingvogn i sentrum? Det er skadelig for byens infrastruktur.

30.oktober i år var den endelige behandlingen av klagene ferdig. Plan- og bygningsetaten vedtok å pålegge eier å rydde tomten. Nå skal okkupantene sammen med deres campingvogner, brakker og båter være fjernet innen 15. januar 2014.

- Det er jeg veldig glad for. Det er flere i området som har reagert på at de er der uten at noe gjøres, sier naboen.

Vil gjøre motstand

En del av de mange klagene og bekymringene som har kommet inn til Plan- og bygningsetaten dreier seg om sanitære forhold og uhygieniske boforhold. Patrick Tengs i Brakkebygrenda forteller Journalen at husokkupantene har fått bydelslegen i Gamle Oslo til å undersøke dette nærmere, og legen konkluderte med at de lever under helt forsvarlige hygieniske forhold.

Okkupantene tar tak for å sikre sitt hjem, og oppfordrer kjente, kjære og støttespillere til å sende inn klager på sin hjemmeside. Beboerne i Brakkebygrenda opprettet mandag 18.11 en støttegruppe på facebook som i skrivende stund har fått over 1800 medlemmer.

Oppfordringen har tydeligvis nådd ut til folket, for Rolf Rolid ved Plan- og bygningsetaten kan fortelle at det strømmer inn med klagebrev fra okkupantene, og støtteerklæringer fra folk som mener de representerer et viktig tilbud i en bydel i endring.

- Siden mandag 18.11 og fram tirsdag ettermiddag den 19.11 har vi fått inn 45 kommentarer til dette vedtaket vi har kommet med. Det er stort sett brev som starter med “Vi har hørt at kommunen har tenkt til å kaste ut bebeoerne fra Brakkebygrenda. Det bekymrer oss fordi representerer et viktig kulturtilbud til bydelen Game Oslo i form av konserter, felleskjøkken og lignende.”, forteller Rolid om brevene som kommer inn.

Det er tydelig at okkupantene ikke skal gi seg uten kamp. Patrick Tengs flytter ikke frivillig.

- Min plan er at jeg kommer til å bli her helt til jeg blir fjernet med makt, sier han.

- Vi ser jo at okkupante har en annen agenda enn oss. Vi er jo opptatt av at tomten skal brukes til det den er regulert til, og at den ikke skal sjenere naboer eller sette beboere i fare, sier Rolf Rolid i Plan- og bygningsetaten. Han sier og at det aller aller viktigste for dem er i utgangspunktet er menneskelig sikkerhet.

- Vi er bekymret for mye av disse provisoriske inretningene som er satt opp, og dets kvalitet. Men det er av hensyn til beboerne knyttet til om det skulle oppstå en situasjon med brann, vann, kloakk, sanitære forhold at vi er bekymret. Det er helt uavhengig av om de er okkupanter, forteller Rolid.

A room with a viewFra den lille hytta i treet har beboeren fin utsikt over Gamle Oslo.

Emneord: