Her sitter hauken på restaurant

Oslos restauranter kan by på et bredt utvalg med mange eksotiske innslag. En spurvehauk til bords var likevel prikken over i-en på fredag.
Mandag, 31 mars, 2014 - 13:30


– Den satt der og stirret inn i øynene mine. Nesten som om den var tam, forteller Tore Nyheim om den noe uvante bordgjesten han stiftet bekjentskap med i forrige uke. I over ett minutt satt spurvehauken og observerte lendet med falkeblikk, før den lettet og fløy videre innover i serveringsteltet utenfor Oslo S.

– En helt uvirkelig opplevelse, slår Nyheim fast. Han legger til at de aller fleste fikk seg en støkk av den fjærprydete restaurantgjesten.

Under nyter spurvehauken vårsolen sammen med Tore Nyheim på Grønland:

I dårlig forfatning

Glenn-Peter Sætre er professor ved Senter for økologisk og evolusjonær syntese ved UiO, og har over en lengre periode forsket på domestisering av dyr. Han kan fortelle at dette ikke er noen tam fugl.

– Oppførselen skyldes nok at fuglen er utsultet. Da legger spurvehauker mange sperrer til side for å skaffe seg mat, sier Sætre.

Han påpeker at dette er et fenomen som ofte inntreffer på tidspunkt der det er dårlige jaktmarker utenfor byen.

— I Oslo er rovfuglene på utkikk etter byfugler og andre byttedyr de kan finne her, fortsetter forskeren.

Hekker i Oslo

Ifølge Bymiljøetaten hekker spurvehauken og fire forskjellige andre rovfuglarter regelmessig i Oslo. De andre er fiskeørn, hønsehauk, musvåk og vepsevåk. I tillegg får hovedstaden også ofte besøk av verdens raskeste fugl.

— Vandrefalker oppsøker gjerne høyhus og andre bygg som kan gi dem noe av det samme som de klippene de vanligvis hekker i, sier Sætre.

Dermed kan det bli flere ekstraordinære naturopplevelser på osloborgere i tiden fremover.

 

 

 

 

Emneord: