Peruansk mat i vinden

Oslo har fått sin første peruansk restaurant, og stjernekokken Pesaque lover eksotiske matopplevelser for det norske publikumet.
Fredag, 28 november, 2014 - 09:21


Mye har skjedd med nordmens mat- og drikkevaner de siste årene. Stadig flere henter inspirasjon fra spennende reisemål, og terskelen for å prøve nye smaksopplevelser er kanskje ikke like høy lenger.

En av de nye mattrendene som har tatt den internasjonale matverdenen med storm er det peruanske kjøkkenet. Sist torsdag åpnet Norges første peruanske restaurant, Piscoteket. Med dette stiller Oslo seg i takt med andre europeiske storbyer der de peruanske smakene har stått for en aldri så liten matrevolusjon.

Bare i London har det iløpet av får år dukket opp fem peruanske restauranter, inkludert restauranten Lima, som i 2013 ble den første peruanske restauranten i Europa til å bli belønnet med en Michelinstjerne.

Mangfold som styrke

For mange i Norge er det peruanske kjøkkenet fremdeles ukjent. For å finne mer ut av peruansk mat har Journalen møtt kjendiskokken Jaime Pesaque, som er hentet til Oslo for å kvalitetssikre menyen til Piscoteket.

- Min ambisjon er å gjøre det peruanske kjøkkenet til det nye verdenskjøkkenet, på nivå med land som Japan og Mexico, sier Pesaque.

Det mangler ikke på ambisjoner for den peruanske kokken, som til daglig driver restauranter i Lima, Montevideo, Miami, New York og Hong-Kong. For han handler det like mye om å trollbinde gjestene med maten som det å være en ambassadør for den peruanske kulturen.

- Peruansk mat er resultatet av 500 år med fusjon av ulike kulturer fra hele verden. Vi har vårt andinsk bærebjelke, men vi har også blitt påvirket av migrasjonen fra Europa, Afrika og Asia. I tillegg må vi ikke glemme at Peru har nærmest alle mikroklimaer i verden, slik at vi som kokker alltid har et unikt utvalg av råvarer. Det er denne fusjonen som gjør oss særegne, og det er dette mangfoldet av smaker jeg vil nordmenn skal bli bedre kjent med, sier Pesaque.

Peru kan grovt deles inn i tre geografiske områder; kysten med tørt klima, andesfjellene med høyder opptil 6000 meter over havet, og den tropiske regnskogen som dekker over 60 % av landet. Det er ikke bare Pesaque som mener styrken til det peruanske kjøkkenet ligger i mangfoldet. Under et besøk i ulike deler av landet ble den spanske stjernekokken så imponert at han spådde at Peru ville snart ta over som den nye ledende matnasjonen.

Ceviche med norsk fisk

Når Pesaque starter sitt nye norske prosjekt gjør han det velvitende om utfordringen det betyr å klare seg uten mange peruanske råvarer.

- For peruanere vil det alltid være en utfordring å finne gode råvarer i utlandet. Vårt mål er å beholde det peruanske kjøkkenets DNA, kjennetegnet ved våre ulike chillier som vi importerer fra Peru. Samtidig ønsker vi å tilpasse oss de lokale råvarene. I Norge har dere fantastiske sesongavhengige råvarer, kjøtt og ikke minst et rikt utvalg av fisk som vil passe perfekt til våre ceviches.

Nettopp fiskeretten Ceviche og nasjonaldrinken Pisco Sour er Piscotekets trekkplaster. Restobar-konseptet er også i tråd med den moderne utviklingen i det peruanske kjøkkenet, hvor det ikke bare er maten som er i sentrum, men også cocktailene basert på druebrennevinen Pisco. Etter en fullbooket førstehelg og fulle reservasjoner ut året, ser det lysende ut for den peruanske mattrenden i Oslo.

Emneord: