Gjestet UiO-seminar om globale utfordringer

Den røde løperen var rullet ut og børstet fri for snø, da kronprinsparet ankom realfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo (UiO) for et seminar om globale utfordringer.
Tirsdag, 20 januar, 2015 - 11:03


Kronprinsparet var tydelig engasjert da fire ulike foredragsholdere holdt sine innlegg om globale utfordringer. Kronprins Haakon noterte flittig underveis.

Menneskehetens forbannelse

Sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen innledet seansen med et innlegg om utfordringene før og nå.

– For 200 000 år siden spurte mennesket «får jeg noe å spise i morgen?» I dag lurer vi på hva vi vil ha til middag. Menneskehetens velsignelse er i ferd med å bli menneskehetens forbannelse. Evolusjonen har ikke fortalt oss hvordan vi skal leve i overflod, sier han.

 Eriksen viste blant annet til forskning som sier at vi ikke blir lykkelige av fire flatskjermer, men av anerkjennelse og relasjoner til andre mennesker.

Fossilt brennstoff og heroin

Thomas Hylland EriksenSosialantropolog Thomas Hylland Eriksen skisserte vår tids store utfordringer. Foto: Line HårklauVidere pekte Eriksen på fossilt brennstoff som et problembarn i den globale miljøkampen og sammenlignet det med heroin.

– Det er så deilig! Når du først har begynt er det vanskelig å slutte, sa Eriksen til stor latter fra salen.

Pasienten er jorden

Deretter fikk de drøyt 150 skuelystne høre et innlegg fra Uiniversitetets rektor, Ole Petter Ottersen.

– Jeg er lege, og den viktigste pasienten i dag er jorden, poengterte han.

Ottersen ble etterfulgt av professor Karen O’Brien og medisinstudent Usman Ahmad Mushtaq som snakket om sosiale endringer og studentenes rolle i diskusjonene.

Etter innleggene ledet kronprins Haakon en panelsamtale. Kronprinsen la i sine kommentarer særlig vekt på at de unge og studentene måtte få slippe til i problemløsingen.

Emneord: