Klimaendringer fører til broddevær

Bybildet i Oslo preges av is og sørpe oftere enn før. Nå fører varmere temperaturer til økt broddebruk.
Mandag, 26 januar, 2015 - 15:49


Isbelagte gater og sørpevann blander seg sammen. Bakken ser kanskje trygg ut, men sørpevannet er forrædersk. Forbi haster folk. Noen gående, enkelte subbende, mens andre vugger fremover som pingviner. Alle har samme mål; komme seg uskadd gjennom Oslos gater.

For noen er rød grus sikkerhet på glattisen, for andre er det metallpigger på skoene. Denne trygghetsløsningen er blitt et vanligere syn i hovedstaden, og instituttets klimaprognoser kan tyde på at brodder er her for å bli.

– Værtypen vi nå ser avviker fra normalen, men dette kan bli fremtiden, sier vakthavende Børje Johansson, ved det Meteorolgiske institutt.

Stor pågang hos legevakten

På legevakten i Oslo sentrum er det trykket stemning. Lavmælte stemmer og undertrykt smerte henger stille i rommet. Krykker og gipsete håndledd er et vanlig syn, og væromslaget i natt har åpenbart kommet som en overraskelse på mange som gikk til jobb i dag tidlig.

Da Journalen prøver å få tall fra skadelegevakten, blir vi møtt av en ti minutters lang kø. Det kan tolkes som de har mye å gjøre - og det har de, ifølge OsloBy. Avisen viser til at 50 faller på isen hver dag, og at 40 prosent av pasientene har påført seg brudd. I løpet av en vanlig januardag er det 163 skader som blir registrert, men  hittil i januar er det registret 180 skader i gjennomsnitt i døgnet.

Forræderisk søle.jpgDet tynne islaget skaper problemer for gående i morgentimene. Foto: Harald DrågumUstabil vinter

Mange hadde nok sett for seg at kong vinter virkelig var i anmarsj, etter halvannen uke med snø og minusgrader. For vintersportentusiasten har glede nå blitt til bunnløs fortvilelse.

Vakthavende meteorolog på Meteorologisk institutt, Børje Johansson, sier at den ustabile værsituasjonen vi har sett denne vinteren, kan bli vanligere fremover.

– Vi har passerende lavtrykk som passerer fra de britiske øyer, noe som fører til en skiftende værtype. Det er unormalt for årstiden, sier Johansson.

Han forteller at de målte 3,2 grader på Blindern i dag, og at det er over syv grader varmere enn normalen for januar. Johansson sier vi nå ser konsekvensene av klimaendringene:

– År etter år ser vi værtyper som avviker fra normalen. Vi har langsiktige klimaprognoser som tyder på at temperaturene stiger. Sakte, men sikkert. Den ustabile vinteren vi nå opplever kan bli normalen for kommende vintre, avslutter Johansson.

Brodder eller ikke brodder

I Slottsparken står en ung mann i boblejakke, med en stor paraply over hodet, for å beskytte mot nedbøren som har falt tungt i timesvis. Han er kledd for vinter, men skoene, et par slitte og gjennomvåte Converse, er noe man som regel forbinder med varme sommerdager. Han smiler lurt når han blir spurt om han kunne tenke seg å bruke brodder.

– Jeg gidder ikke, jeg føler ikke at jeg trenger det, sier Jørgen Rinvoll. Han forklarer at foreldrene bruker det, men kun når de skal jogge.

– Er det flaut å bruke brodder?

– Jeg har egentlig ikke tenkt på det. Det er jo greit å bruke når det er glatt, og jeg tror ingen mobber for det, avslutter Rinvoll.

Gardist.jpgDet var strødd ekstra godt foran gardisten som skulle marsjere. Forsvarets feltstøvler er ikke skapt for glatt underlag. Foto: Harald DrågumBrodder for alle

I en trang butikk midt i Bogstadveien, er det første som møter blikket en vegg av brodder. Bak kassen henger brodder i alle fasonger, som for å minne kjøperen ekstra godt på at det er dette som gjelder.

Ikke alle er negative med tanke på værsituasjonen i Oslo. Kommunikasjonssjef  i Enklere liv, Ole Jakob Ytterdal, er godt fornøyd med broddesalget så langt.

– Sammenlignet med januar i fjor, har vi en 114% økning. Dette har noe med at vi har fått flere butikker, men også fordi folk i alle aldersgrupper kjøper brodder, sier Ytterdal.

– Det er klart tallene er gledelig, for vi vil jo gjerne hjelpe folk å holde seg på beina, avslutter Ytterdal.

Emneord: