Opphetet demonstrasjon - kalde snøballer

Pegida demonstrerte og møtte motstand fra mange hold. En syvåring holdt apell, senere kastet de voksne snøballer.
Tirsdag, 20 januar, 2015 - 12:02


Hussain (7) holder appell, til høyre står lederen for Nye SOS Rasisme, Sondre Nilsen.Snøen faller og en sur vind er i luften. På Nationaltheatret er stillheten absolutt mens leder av Nye SOS Rasisme, Sondre Nilsen, hjelper den lille demonstranten med megafonen. En lys, men kraftig røst fyller plassen.

Syvåring med appell

Zakaria Hussain (7) er blant de 50 oppmøtte til demonstrasjonen til Nye SOS Rasisme. Han har tidligere vært sentral under fakkeltoget mot terroristene som stod bak skolemassakren i Peshawar, og står også mandag utenfor Nationaltheateret og holder appell.

– Jeg står her i dag for å vise avsky mot dem som vil skape splittelse. Jeg står her i dag for å vise avsky mot dem som mener det ikke er plass til andre i dette landet.

Bakgrunnen for Nye SOS Rasisme sin demonstrasjon er at den islamskfientlige organisasjonen Pegida har annonsert ukentlige demonstrasjoner i Oslo sentrum.

Samtidig som Pegida demonstrerer utenfor Rådhuset og Nye SOS Rasisme ved Nationaltheatret, mobiliserer Blitz, Sosialistisk Ungdom, Rød Ungdom og flere på Youngstorget.

Marsjerte til rådhuset

Lederen av Nye SOS Rasisme, Sondre Nilsen, er klar på at ting må settes i perspektiv:

– De fleste terrorhandlinger i Europa er utført av hvite mennesker. Dersom noen hadde hevdet at andre hvite burde få skylden for deres gjerninger, hadde de blitt ledd av, sier Nilsen.

Han forteller at han ønsker et samfunn uten rasisme og at det bare er mulig om vanlige folk engasjerer seg. Nye SOS Rasisme marsjerer deretter nedover mot Rådhuset i snøkledde gater, med vaiende flagg og taktfaste slagord.

– Ingen støtte til Breiviks venner, runger mellom Oslos høybygg.

 Nede ved Rådhuset blir de møtt av en fysisk sperre, bemannet av fullt utstyrt opprørspoliti som skal hindre en kollisjon med Pegida-demonstrantene.

SE DEMONSTRASJONENE UTENFOR RÅDHUSET HER

Pegida måtte sirkle rundt Rådhuset

Bare et snøballkast unna demonstrerte Pegida Norge. To-tre norske flagg vaier lett i vinden, de oppmøtte hører på leder og talsmann, Max Hermansen, som forsøker å overdøve ropene fra Nye SOS Rasisme.

– Vi har desverre fått innskrenket vår ytringsfrihet, vi skulle egentlig gått en lengre marsj, men på grunn av de der blir vi tvunget til å sirkle rundt rådhuset, sier Hermansen til forsamlingen.

Etter å ha sirklet rundt Rådhuset tre ganger samler Pegida-demonstrantene seg på sjøsiden av bygget. Under roligere forhold appelerer Hermansen til de 70 oppmøtte.

– Islam har medført en god del vold i Norge, noe som er fullstendig uakseptabelt. Vi har noen helt sentrale verdier her i landet. Det er viktig at vi sørger for at de forblir enerådende, sier Hermansen.

Pegida skulle egentlig marsjere en 4 kilometer lang runde, men måtte nøye seg med å gå i ring rundt Rådhuset.

Endret ruteRuten til Pegida demonstrasjonen ble endret av politiet på grunn av sikkerhetsårsaker. De bar norske flagg i sirkel rundt Rådhuset. FOTO: Christian Breidlid– Ytringsfriheten i Europa er truet

Av de oppmøtte Pegida-demonstrantene var det mange som hadde noe på hjertet:

– Jeg er her for å vise at folk ikke skal være redd for å kunne ytre seg kritisk mot islam. Jeg er her på et solidarisk grunnlag, sier Svein Martiniussen.

Pegida-demonstrant Halvard Sandvik, sier at de oppmøtte kjemper ytringsfrihetens sak.

– Jeg er her for å støtte ytringsfriheten som virkelig er truet i Europa. Det er krefter i samfunnet vårt som vil forsøker å skape et diktatur. Derfor er det  viktig å stille opp, sier Sandvik.

Snøballkrig

Kledd i opprørsutstyr, med bjeffende hunder og batonger, står politiet parat til å slå ned på opptøyer.

På alertenPolitiet var godt bemannet og hadde kontroll over situasjonen under demonstrasjonen. FOTO: Christian BreidlidDemonstranter fra Youngstorget kommer seg rundt til sjøsiden av Rådhuset før politiet rekker å forflytte seg. De roper og kaster snøballer på Pegida-demonstrantene.

Max Hermansen ber sine tilhengere om å forholde seg fredelige mens snøballene hagler over rekkene deres.

Det tar ikke lang tid før politiet omplasserer seg, og ved hjelp av hunder og harde håndlag får de raskt avsluttet snøballkastingen. Pegida-demonstrasjonen blir geleidet tilbake til det inngjerdede området og antallet Pegida-følgere går raskt ned. Nå er det kun Pegida-leder Max Hermansen igjen, og Nye SOS Rasismes Sondre Nilsen ærklærer seier og anmoder alle å møte opp til motdemonstrasjonen neste mandag.

Hør lydklipp med demonstranter på begge sider:

Emneord: