Oslo-blogg blir utstilling

Etter hundrevis av timer med dugnadsarbeid blir det utstilling av bloggen "Stakkars oss".
Torsdag, 22 januar, 2015 - 15:46


– Skal den være akkurat her?

– Ja, bare dytt sånn her.

Hanna Nordberg og Aina Kristiansen fester kunstgress til betonggulvet med dobbeltsidig teip. Lyden av en stige som skrapes langs gulvet fyller utstillingsrommet med jevne mellomrom.

Hør Kristiansen og Nordberg guide oss gjennom utstillingen her!

 Elsker å bo i Oslo

Nordberg og Kristiansen er frilansjournalister av yrke, men er for tiden kanskje mest kjent for bloggen “Stakkars oss - som bor i asfaltjungelen Oslo”.

– Vi var så lei av at alle spurte når vi skulle flytte fra Oslo, vi elsker jo å bo her, smiler Aina Kristiansen.

På bloggen har de postet egne og publikums bilder av hvor fin byen Oslo kan være. At Oslo-folk har bidratt med bilder til bloggen, ble for de to et bevis på at ikke alle som bor i hovedstaden synes den er kjip. Bildene presenteres med ironiserende tekster til. Som for eksempel:

“Denne uka skal det komme «Disney-snø», sier meteorologene. 15-20 cm i Oslo-marka, lover de. For noe tull, i Oslo er det jo alltid bare slaps og søle. Aldri snø. Er det dette som kalles hvite løgner?” under et bilde av melisdekte trær langs Maridalsvannet.

DOGA sykkel.JPGBysykkel og lesernes Instagram-bilderBåde enden og starten

Når Journalen møter dem er det kun timer til dørene åpnes, de første publikummerne kommer og ordfører Fabian Stang skal åpne utstillingen. Aina Kristiansen sjekker telefonen enda en gang – og igjen er det noen som har ringt.

– Åpningen blir liksom både enden og starten. Vi har lagt ned hundrevis av dugnadstimer, så når åpningen har vært, vil jeg sove. I et par dager, ler Kristiansen. Nordberg nikker bekreftende.

Den lille delen utstillingen har fått i galleriet til Norsk Design og Arkitektursenter (DOGA), har fått nye vegger spikket opp i tradisjonell norsk trehus-stil. Det ene rommet har fått paradis på gulvet. Det henger løse spotter i taket og ruller med dobbeltsidig teip ligger over alt. Målet er ikke helt nådd. Beskjeder sendes fram og tilbake, utstillingskataloger skal på plass, scenen til kveldens åpning må rigges. I tillegg tar de seg tid til intervjuer med både riks-, Oslo- og student-medier.

Etterlengtet bystolthet

Allerede i mars i fjor ble Aina Kristiansen kontaktet av DOGA, med spørsmål om de kunne tenke seg å gjøre bloggen til en utstilling på senteret.

– Nye ting som er med på å løfte arkitektur og byutvikling sprer seg fort. Humor og ironi er en måte å formidle bystolthet på som var etterlyst, sier programsjef på DOGA, Karianne Bjellås Gilje.

Hun har troen på humor som formidler av en by.

– Bildene og tekstene på bloggen appellerer så mye mer enn en tørr rapport eller en reklameplakat om hvor fin byen er, sier Gilje.

I oktober i fjor hadde ditt Oslo/Nettavisen en kampanje hvor de ville kåre de 100 beste grunnene til å elske Oslo. De fikk inn mange positive bidrag - og selvfølgelig noen fra Oslohaterne. Også de var ironiske, men ikke i Oslos favør:

“Oslo er ikke bare hovedstaden, men også NAV-hovedstaden. Selvsagt er det paradis.”, skriver brukeren “Fallout2”. Slike meninger er noe av det Kristiansen og Nordberg reagerer på.

Elendig utstilling

I invitasjonen til utstillingen heter det: “En junidag i 2012 gikk vi til jobb –- i Oslo. Akerselva sildret, sola skinte, fuglene kvitret, de nasjonalromantiske diktene skrev seg selv. Eller byromantiske, da.”

Og det er også med ironiske smil de forteller om sin egen, elendige utstilling.

– I dette rommet ser dere hvor fryktelig det er å vokse opp i Oslo, sier Hanna Nordberg og peker. En hvit Sinnataggen står i vinduskarmen og ser sint ned på alle som våger seg inn i avlukket. På begge sider er det krittegninger på svart bakgrunn, og et fargerikt paradis på gulvet.

– For Oslo er jo et paradis, sier Nordberg, og mener det.

Doga buss.JPG54-bussen på DOGA

Utstillingen er delt inn i de fire fordommene folk har mot Oslo: At den er en grå asfaltjungel, at byen kun består av stygge bygg, at den vil gi en fæl oppvekst og at det bare bor egoistiske drittfolk her.

I hjørnet, ved siden av de egositiske drittfolkene Oslo byr på, står fire tomme buss-seter, med skyline i bakgrunnen sponset av Ruter. Setene er opplyst av lyset fra en 40” flatskjerm, som på tur og orden viser 4000 forskjellige busstopp, med 4000 forskjellige destinasjoner å besøke.

– Dette er 54-bussen, en av de vakreste rutene. Og i tillegg har jo passasjerer brukt egen fritid til å gi hverandre tips om hva man kan gjøre på holdeplassene. Det er jo veldig egoistisk, sier Kristiansen, før hun viser fram asfalstjungelen.

Den er en benk med en blomsterkasse på siden, kunstgress foran – og panoramautsikt over Oslo by.

Se video her:

Emneord: