Dømt for grovt bedrageri og korrupsjon

En 20 år gammel mann ble i Oslo tingrett dømt til ett års fengsel for å lure en bobil-selger og bestikke en tilsynsfører.
Onsdag, 25 februar, 2015 - 13:46


Tirsdag falt dommen mot en 20 år gammel mann som var tiltalt for en rekke brudd på straffeloven, inkludert flere bedrageri og en korrupsjonsanklage. Av de ni punktene mannen var tiltalt for ble han kun frifunnet for falsk anklage mot fornærmede i korrupsjonssaken. Aktor la ned et krav om et år og fire måneder i fengsel. Dommen falt på et år, i tillegg til en rekke tilbakebetalingskrav, hvorav det mest alvorlige var i den såkalte “bobil-saken”.

“Bobil-saken”

Den 12. mai i fjor møtte den fornærmede 66-åringen i “bobil-saken” to menn ved Nydalen i Oslo. Han hadde lagt ut en annonse på finn.no og de to mennene hadde meldt sin interesse. Avtalen var at de to mennene skulle kjøpe en bobil for en sum i millionklassen. I tillegg ville de veksle en sum i euro til kroner. 66-åringen tok med seg 500.000 kroner i kontanter til bobilhandelen. Deretter forledet de to mennene 66-åringen til å gi fra seg pengene uten å få noe tilbake. Bobilen fikk han ikke solgt.

Den ene av de to mennene var allerede dømt for forholdene, og nå er altså den andre mannen også dømt. De er begge kjenninger av politiet og har medvirket i nærmest identiske tilfeller av bedrageri sammen tidligere. Det er også et familieforhold mellom de to tiltalte. Dommen sier at de to mennene er “solidarisk ansvarlige” for å betale tilbake summen på 500.000 til fornærmede.

Bestakk tilsynsfører

I en annen sak var mannen tiltalt for korrupsjon. Han forsøkte å bestikke sin tilsynsfører for at han og en venn, forøvrig den samme som var involvert i “bobil-saken”, skulle slippe samfunnstraff. Ifølge dommen snek 20-åringen seg inn i bilen til tilsynsføreren. Der plasserte han en konvolutt med 2000 kroner i under setet i bytte mot at tilsynsføreren førte dem opp i oppmøteprotokollen.

Hendelsen skjedde forøvrig dagen etter svindelen i “bobil-saken”.

De resterende tiltalepunktene

Mannen er dømt til å betale tilbake en sum på 70.000 kroner og 50.000 kroner i to saker som er svært like i metode og fremtoning som “bobil-saken”: En annonse om en bil blir lagt ut på finn.no og kjøperen spør om å få veksle en sum i forbindelse med kjøpet, for så å lure til seg vekslingssummen.

Den siste bedragerisaken han ble dømt for var et forsøk på å svindle til seg en MacBook Pro. Også denne var annonsert gjennom finn.no.

Han er i tillegg dømt for brudd på Utlendingsloven § 108 for ulovlig opphold. 20-åringen er polsk statsborger, men har bodd i Norge hele sitt liv. Den siste perioden han hadde gyldig oppholdstillatelse for var 20. november 2011 til 20. januar 2013. Han gikk ett år og fire måneder før han søkte om fornyet oppholdstillatelse og blir dermed dømt for ulovlig opphold. Den nye søknaden har ennå ikke blitt besvart.

Mannen er også dømt for to tilfeller hvor han kjørte bil uten gyldig førerkort. I retten kom det frem at det ikke var første gang han hadde gjort det. Han har aldri hatt førerkort, men har likevel eid opptil flere biler. Han erklærte seg skyldig for begge tilfellene.

Emneord: