Ingen vet når Ida kommer hjem

Oslos eneste museum for dinosaurer, fossiler, meteoritter og krystaller blir i sommer stengt på ubestemt tid.
Tirsdag, 17 februar, 2015 - 11:22


Geologisk museum trenger rehabilitering

Det er styret på Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, som har vedtatt at museet skal stenges til sommeren. Riksrevisjonen har gjennom to rapporter kritisert tilstanden til den 98 år gamle museumsbygningen, og konklusjonen er at den trenger rehabilitering. Lene Liebe Delsett, stipendiat i paleontologi ved Naturhistorisk museum, forteller til Journalen at hovedgrunnen bak stengingen er sikkerhetsmessige årsaker, i tillegg til praktiske og estetiske grunner. Hun mener de nåværende utstillingene er gammeldagse og ser fram til fornyelsen.

– Det er et nydelig og sjarmerende museum vi har i dag, men med behov for å gjøre mer, sier Delsett. Hun ønsker å fremme mer moderne forskning i det nye museet, å vise større sammenhenger gjennom museet og mer plass til utstillinger.

Universitetet i Oslo står økonomisk ansvarlig

Kunnskapsdepartementet gir foreløpig ingen penger til fornyelsen, noe som resulterer at UiO er økonomisk ansvarlig for hele rehabiliteringen. Universitetet på sin side har ikke skaffet de nødvendige midlene, da de ikke prioriterer Geologisk museum høyest, forteller Lene Liebe Delsett. I følge Delsett har UiO blant annet valgt å prioritere et nytt bygg på Blindern, som skal huse for eksempel kreftforskning.

– Det går ikke an å si at det er en dårlig ting å bruke penger på, men det er leit at det ikke finnes penger å bruke på Geologisk museum også.

Delsett håper og tror at det vil komme midler som kan støtte rehabiliteringen. Hun ønsker at UiO, Kunnskapsdepartementet og flere andre slår seg sammen og finansierer prosjektet.

– Jeg velger å være optimist og tro at pengene kommer, men det hadde vært betryggende å vite at pengene var her nå.

Toril Johansson, ekspedisjonssjef i Universitets- og Høyskoleavdelingen i Kunnskapsdepartementet, forteller til Journalen at rehabiliteringen må planlegges og gjennomføres innenfor universitetets egen budsjettramme.

– I tråd med UiOs egne prioriteringer følger departementet nå opp arbeidet med å skaffe prosjekteringsmidler til flere store byggeprosjekter ved UiO, blant annet nytt utstillingsveksthus under Naturhistorisk museum på Tøyen.

To av fire utstillingssaler stengt

Allerede 26. januar i år, ble både mineralsalen og paleontologisk sal stengt. De resterende salene stenges i begynnelsen av juni og dermed blir hele Geologisk museum stengt, og det er ikke fastsatt noen ny åpningsdato. Delsett forteller at noen av de viktigste gjenstandene fra Geologisk museum blir flyttet til Zoologisk museum, alt annet blir pakket bort. Blant annet fossilen Ida blir satt på Zoologisk museum.

Delsett og kollegaene blir midlertidig flyttet til alternative lokaler på Økern. De skal stå klare i løpet av året. Forskerne vil få både kontorer og laboratorier på Økern slik at deres arbeid kan fortsette. Nesten alle objektene fra Geologisk museum som pakkes ned, flyttes til oppbevaring på Økern.

Ingen liknende steder i Oslo

Til tross for at det er nødvendig at museet blir stengt og oppgradert, vil det bli et stort savn blant Oslos befolkning. Det er ingen andre steder i Oslo man kan oppleve det samme som på Geologisk museum.

– Det er bare her. Jeg ser jo at dette er et viktig sted for folk i Oslo. Det er utrolig mange som har et forhold til museet, og det blir mye besøkt, sier Delsett.

Hun skulle ønske nedstengingen kun var for en begrenset periode, og at rehabiliteringen ble satt i gang med en gang dørene lukkes for publikum.

– Jeg mener at det er viktig med offentlige museer som formidler kunnskap om naturen, naturmangfoldet og evolusjon. Det er fortsatt veldig mye som ikke kommer til å være tilgjengelig noe sted, det finnes ikke noe tilsvarende i Oslo.

Kostbart prosjekt

Det er gjort få endringer på bygget i de siste årene, og kostnadene blir store når hele museet skal oppgraderes. I følge Uniforum er så langt kostnadene til prosjektet beregnet til omtrent 210 millioner for selve rehabiliteringen av bygget. I tillegg trengs det cirka 90 millioner til oppgraderingen av utstillingene. Til sammen vil hele prosessen koste 300 millioner.

Oppfordrer til engasjement

Lene Liebe Delsett oppfordrer folk til å engasjere seg i museet. Hun forteller at flere har spurt hva de kan gjøre for å sikre at museet åpner igjen. Delsett oppfordrer folk til å ta kontakt med kunnskapsministeren.

– Det finnes skrekkelig mange gode formål å støtte, og det er ikke alltid ministeren prioriterer slik man selv ønsker. Derfor tror jeg det er bra at engasjementet folk har for museet blir synlig.

Hun forteller at mange blir lei seg når de får vite at museet stenger, og at hun gjerne skulle fortalt dem når de åpner igjen.

– Når vi åpner igjen kan vi ikke si nå, det er det ikke penger til.

 

Emneord: