Mange unge ranere

40% av alle ransforhold i 2013 gjaldt en mistenkt/siktet under 20 år. Dette tallet har holdt seg stabilt siden 2008, viser nye rapporter fra politiet og Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR).
Tirsdag, 17 februar, 2015 - 15:34


Etter det som av mange ble kalt en “ransbølge” i 2013, bestemte politiet seg for å skaffe mer kunnskap om ranstilfellene og hvem ranerne er. Resultatene av denne undersøkelsen ble forrige fredag presentert av Marianne Sætre, analytiker ved Oslo politidistrikt og Evelyn Dab i NIBR.

Motbeviser påstandene

– Det som ble kalt en ransbølge avviker ikke fra tidligere år, sier Sætre til Aftenposten.

Undersøkelsen viser at antall ran i 2013 ikke avviker fra tidligere år. Den mye omtalte “ransbølgen” var et resultat av at 2012 var et år med forholdsvis få ran og at de fleste ranene i 2013 kom i løpet av to høstmåneder.

Unge utgjør en stor andel

Rapporten har derimot andre momenter som for noen kanskje kan virke overraskende. I en analyse av gjerningsmenn fastslår rapporten at hele 40% av de 662 ransforholdene i 2013 gjelder en mistenkt/siktet under 20 år. De unge ranerne er hovedsakelig involvert i fritidsrelaterte- og jobb/skolerelaterte ran.

Evelyn Dyb har i sin kvalitative undersøkelse intervjuet personer som jobber med denne gruppen, hjelpeapparatet, politiet og også flere som har utøvet ran selv.

– Den viktigste årsaken til at de begår ran er at de trenger penger. Mange har skaffet seg gjeld i forbindelse med et rusproblem. Det er ikke nødvendigvis veldig harde stoffer, men for eksempel cannabis og alkohol. Hvordan de havner i denne problemstillingen er jo et annet spørsmål, sier hun.

De svake mest utsatt

Rapportene viser også at en del unge er utsatt for ran. Festrelatert ran en vanlig situasjon.

– Det er en utvikling hvor det er flere ran mot utsatte grupper. Unge personer, slitne rusmisbrukerere og folk som er fulle på vei hjem fra fest er derfor oftere utsatt, sier Dyb.

 

Les rapportene her: politiet og NIBR

 

 

 

Emneord: