Mann (31) tiltalt for å ha truet elever med gasspistol

Mannen som er tiltalt truet en gruppe elever med gasspistol dukket ikke opp i retten til avtalt tid. Han kom 20 minutter forsinket - synlig beruset. Forsvareren ønsker ny vurdering av mannens tilregnelighet.
Torsdag, 19 februar, 2015 - 08:24


En mann møtte mandag 16. februar  i Oslo tingrett, tiltalt for å ha truet elever med gasspistol.  Mannen som var for sen til sin egen rettssak, forklarte retten at han var fyllesyk etter å ha drukket store mengder alkohol og tatt beroligende piller forut for rettsaken.

Politilege konkluderte at tiltalte er tilregnelig

En politilege ved Oslo politidistrikt hadde konkludert med at tiltalte var strafferettslig tilregnelig i en rapport før rettssaken. Legen mente det ikke forelå en grunnleggende psykose hos tiltalte, men en psykose utløst av rus. Forsvareren til mannen mente at nye dokumenterer vedrørerende mannens helsetilstand måtte vurderes, og at det derfor behøvdes en tilleggserklæring i saken for å avgjøre spørsmålet om det var behov for en prejudisiell observasjon. Retten trakk seg tilbake. Etter en liten diskusjon ble det avgjort at den skulle be om en tilleggserklæring. Erklæringen vil foreligge senest fredag 27.februar.

Lang historie med rusproblemer

I sin forklaring fortalte mannen om et langt liv med rusproblemer som startet på slutten av 90-tallet. Siden da har han hatt et daglig inntak av alkohol, piller og liknende rusmidler. Ifølge tiltalte har han en rekke ganger blitt innlagt, både for rusproblemer og for psykiske problemer. Tiltalte fortalte at han ofte hører stemmer i hodet som ber han gjøre ting, samt at han ser ting andre ikke ser. Han sa også at problemer relatert til angst ofte gjør at han føler seg redd, og at han derfor følte han måtte bære våpen.

Rettssaken preget av en rekke avbrytelser

Tiltalte ble gjentatte ganger advart av dommeren for å ha forstyrret rettsprossen. Etter å ha fått en siste advarsel, avbrøt tilltalte et vitne og ble utvist fra rettssalen av dommeren. Mannen ble bedt om å komme tilbake til retten etter å ha sovnet på en sofa utenfor rettssalen, men virket sliten og fraværende da han kom tilbake.

Retten besluttet å utsette prosedyrene og fortsette rettsforhandlingene mandag 9. mars, i påvente av at tilleggserklæringen skal foreligge. Etter tilleggserklæringen vil retten ta stilling til om saken skal trekkes eller fortsettes. Tilregnelighetsutvalget har i en rapport i oktober 2014, anbefalt at det er dommere som må ta stilling til om en tiltalt er tilregnelig eller ikke, ikke legene.

 

 

 

 

Emneord: