Miljøutslipp får ingen konsekvenser for OSL

Siste frist for Oslo lufthavn å starte opprydning av det giftige stoffet PFOS utgikk 1. februar, men opprydningsarbeidet står foreløpig stille.
Mandag, 16 februar, 2015 - 15:04


Miljødirektoratet krever at Oslo lufthavn (OSL) skal starte opprydningsarbeidet av giftig PFOS-forekomst i grunnvannet nær flyplassen. PFOS kan framkalle kreft og fosterskader hos fisk. Konsekvensene for OSL lar vente på seg, selv om de ikke overholdt 1. februar-fristen.

– Vi har ikke vurdert noen sanksjoner overfor Oslo lufthavn.Vi forventer at Oslo lufthavn kommer i gang med opprydningen så raskt som mulig, men har forståelse for at slike tiltak tar tid, sier Ingvild Marthinsen fra Miljødirektoratet.

OSL har bedt om utsatt tiltakskrav flere ganger. Til NRK forteller Miljødepartementet at de ikke ønsker flere utsettelser. Noe ny frist har de imidlertid ikke gitt OSL.

Brevvekslinger

Siste frist for iverksettelse av opprydningsarbeid ble satt av Miljødirektoratet til 1. februar 2015. I et brev til Miljødirektoratet 12. februar 2015 skriver vann- og avløpsansvarlig ved OSL Grethe Østby Stave at:

“OSL avslutter forhandlinger med tilbydere til grunnvannsrensing i skrivende stund. Så snart kontrakt er signert planlegger OSL forsert oppstart sammen med valgte tilbyder. OSL kommer tilbake til Mdir. med mulige tiltak og oppdatert fremdriftsplan så snart den er klar”

Miljødirektoratet framla første tiltakskrav i 2011 og siden da har OSL bedt om utsettelser flere ganger. I de siste brevvekslingene mellom Miljødirektoratet og OSL skrives det at utslippene av PFOS fra grunnvannet til omkringliggende vannkilder er lave, og verken Mattilsynet eller Folkehelseinstituttet har uttrykt bekymring for folk som bor i området.

Emneord: