Økt politiberedskap gir økt trygghet

Etter terrorhandlingene i København trappes sikkerheten opp foran synagogen på St. Hanshaugen i Oslo. Det får synagogens medlemmer og de nærmeste naboene til å føle seg trygge.
Tirsdag, 17 februar, 2015 - 15:17


– Nå kommer det ingen inn eller ut av bygningen uten å gå forbi vakter. Det har vært god kontroll før, men nå er det økt kontroll ved inngangen i tillegg. Det gir en trygghet for alle, sier fungerende talsperson Michael Gritzman i Det Mosaiske Trossamfunn.

KartKart over Bergstien. De røde strekene markerer hvor bommene skal stenge av gaten FOTO: Oslo kommune

Det er på bakgrunn av terrorhandlingene i europeiske storbyer at sikkerhetsnivået økes i Bergstien, gaten der synagogen ligger. I tilllegg til betongblokkene som allerede er plassert foran synagogen vil det i  nærmeste fremtid bli satt opp en bom for å stenge av gaten. Avstengningen ble avgjort av Oslo byråd tirsdag 17. februar. Dette er både naboene og det Mosaiske Trossamfunn glade for.

Gritzman påpeker at det var politikontroll ved synagogen som ble beskutt i København også, og at det var nettopp derfor aksjonen i Danmark bare ble delvis vellykket.

– I Danmark stoppet politiet dem å komme nærmere. Det kunne ha blitt drept mange flere, men politiet forhindret dette.

 

Reagerer med redsel

Michael Gritzman forteller at stemningen i trossamfunnet er alvorlig og at noen er redde etter det som skjedde i København.

– Man merker at det skjer ting rundt om i verden som ikke er særlig hyggelig. Noen tror det er farlig å komme, forteller Gritzman. Han tror at politiberedskapen ikke hindrer noen i å komme, men håper det kan lokke frem de som er redde.

– Nå er det alltid noen som følger med, sier han.

I 2012 var også beboerne i Bergstien bekymret for sikkerheten rundt synagogen, og fortalte til NRK hvordan trusler mot synagogen påvirket deres hverdag. Nå er derimot stemningen en annen. 

Se hvordan synagogens naboer reagerer på den økte politiberedskapen.

Satser på kort responstid

Selv om trusselvurderingen forblir uendret i Oslo, har politiet satt i gang flere sikkerhetstiltak.

– Vi vil være mer synlige enkelte steder, mens noen av tiltakene vil ha en annen innretning. Det gjelder særlig de jødiske miljøene i Oslo, sier politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NRK.

– Vi har et komplisert målbilde med trusler rettet mot flere samfunnsgrupper. Dette gjør at vi må satse på generell beredskap og kort responstid.

Emneord: