Snøsjokk i Oslo

Selv om snøfallet var varslet på forhånd, ble folk overrasket da de våknet til flere centimeter med snø torsdag morgen.
Torsdag, 26 mars, 2015 - 11:10


Torsdag morgen våknet Oslo-borgere til kraftig snøvær. Dette har skapt problemer i trafikken for både private og kollektive kjøretøy.

– I utgangspunktet er det ikke uvanlig at det snør etter en lengre periode med vårtemperaturer. Det som derimot er uvanlig er at dette skjer etter vi har hatt en mild vinter med temperaturer over normalen, sier statsmetrolog Aurora Stenmark.

Det er på grunn av den milde vinteren at Stenmark tror folk ble overrasket da de kikket ut vinduet i dag.

– Flere har sagt at dette er ekstremvær, men det er det ikke, sier hun.

Videre opplyser hun om at snøfallet har vært varlset over hele landet, og at grunnen til at det virker som at folk ble overrasket over været er fordi man ikke ønsker å ta det inn over seg.

Brøytebiler kommer ikke frem

Trude Lindstad, trafikkoperatør ved vegvesenet, er enig i at krampetrekninger i form av snø ikke er uvanlig på denne årstiden. Men hun mener det er sjeldent at vegvesenet opplever situasjonen slik det har utspillt seg i løpet av morgentimene.

– Vi er vant til at det snør i et par timer, slik at vi får orden på situasjonen raskt. Men nå har det snødd med jevn styrke gjennom hele rushtrafikken. Det har gjort det vanskelig å komme til med brøytebiler, sier hun.

Hun forteller at vegvesenet har vært klar over det varslede snøværet, og at de har all beredskapen ute.

– Problemet er at det snør så jevnt og tett at vi ikke rekker å brøyte alt før det snør igjen, sier hun.

Bussene står

Ruter har nå innstilt all busstrafikk i hovedstaden, opplyser VG.

I en pressemelding opplyser Ruter om at alle bussene har helårsdekk, og at det derfor ikke er det som nødvendigvis skaper problemer for kjøretøyene. Derimot er det andre faktorer som spiller inn som gjør at det er uforsvarlig av bussene å kjøre. Disse faktorene er blant annet mulige ulykker med andre kjøretøy som sklir i motbakker, og passasjerer på holdeplassene hvor det ikke er måkt snø.

Men selv om denne torsdagsmorgenen har skapt trafikkkaos og gjort folk irriterte, er studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus derimot fornøyde med at det har kommet mer snø.

De fleste mener at dette er noe alle burde ha regnet med, og at man bør ta hele værsituasjonen med et smil.

Bussjåfør Boni Titu om snøkaoset:

HiOA-studentene har ulikt syn på nysnøen

Til tross for at snøen har skapt stor misnøye ellers i landet, er ikke alle like negative til nysnøen. Og med dagens store snøfall, virker som at det eneste vi kan håpe på er at påskeværet er like sikkert som det siste snøkaoset. I radioreportasjen under kan du høre mer om hva HiOA-studentene synes om dagens vær, og hvorfor vi hvert år blir like overrasket over det store snøfallet.

Reportasjen ble laget av Benedicte Tandsæther-Andersen.

Emneord: