Konferanse om utdanning til barn

– Vi lærte mye om barns rett til utdanning, sier ungdomsskoleelevene som deltok på konferanse i regi av URO Plan Norge. Salen i Litteraturhuset var bare halvfull, men publikum var engasjert.
Tirsdag, 21 april, 2015 - 11:00


Mandag 20. april holdt URO Plan Norge ungdomskonferanse om barns rett til utdanning på Litteraturhuset i Oslo.

URO står for Ungdommens Rettighetsorgan, og er Plan Norges ungdomsorganisasjon bestående av 19 ungdommer. Med konferansen ønsket de å ta opp, og besvare spørsmål som hvorfor det er 57 millioner barn som ikke går på skole, og hvordan vi kan realisere alle barns rett til utdanning.

Vil engasjere

– Plan har flere arrangementer og konferanser der ungdom kan komme, men vi ser at det ofte er veldig få som faktisk benytter seg av denne muligheten. Derfor har vi invitert skoler denne gangen, sier Julia Taule, medlem av URO. Hun håper at arrangementet kan få flere unge til å engasjere seg.

– De kan være med på å skape mer oppmerksomhet rundt temaet via for eksempel sosiale medier, eller rett og slett ved å bare snakke om det - alt hjelper.

Omfattende program

URO hadde invitert hele åtte foredragsholdere til konferansen. Gerd-Hanne Fosen, leder for utdanningsseksjonen i Norad, fortalte om hvordan det i noen land bare er en lærer for 800 elever.

Ellen Høvik, kampanjesjef i Plan Norge, viste statistikk som forteller at en jente giftes bort hvert andre sekund, og mister muligheten til utdanning.

Men det var den unge gutten Hussein Ali Rezai som så ut til å røre og engasjere publikum mest, med sin historie om en oppvekst i et krigspreget Afghanistan, der skole ikke engang var et tema. Han fortalte om familiens flukt fra hjemlandet, og hvordan det føltes å endelig få begynne på skole da han kom til Norge i 2012.

Ungdommenes reaksjoner

Hør hva ungdommene synes om konferansen her:

https://soundcloud.com/user896185351/ungdommer-lyd

Emneord: