Oslo kan få muslimsk ordfører

MDG ligger ifølge ferske meningsmålinger an til å bli det tredje største partiet i Oslo.
Mandag, 14 september, 2015 - 17:57


Ved forrige kommune- og fylkestingsvalg fikk Miljøpartiet de grønne, MDG, bare 2,5 prosent. Nå ser det ut til at partiet er det tredje mest populære i Oslo. I en koalisjon med enten den borgerlige eller den sosialistiske siden vil MDG være det nest største partiet i samarbeidet, og dermed kunne kreve ordførerrollen.

Ordførerkandidat Shoaib Sultan har vært gjennom en hektisk valginnspurt.

– Jeg er klar for å gå inn i rollen og være ordfører for en grønn og inkluderende by. Jeg er klar for å ha kontakt med - og representere - hele byen. I tiden jeg har bodd her har jeg sett mange ulike Osloer, og jeg vil representere dem alle, sier Sultan.

Rødt, blått, grønt og grått

MDG vil ikke plasseres i en skala fra rødt til blått. Selv om Høyre mener at MGD er på den røde siden av partiskalaen, påstår de grønne at de er blokkuavhengige. De vil heller ikke si noe om hvem de vil samarbeide med før valget er avsluttet.

– For oss handler det om hvem som er villige til å nærme seg oss mest. Vi vil ha konkret politikk med konkrete løfter. De norske partiene blir plassert langs en linje, men vi ser ikke på det som en linje. Vi ser på det som en trekant med rødt i det ene hjørnet, blått i det andre og grønt i det tredje.

MDG tok i starten flest velgere fra den røde siden, men senere har de også stjålet mange velgere fra partiet Venstre.

– MDG er ikke bare et nytt parti, det er en helt ny politisk plattform. Vi liker ikke å bli stemplet som mest rød eller blå, vi er ingen av delene. Vi er grønne. For oss er partiene nyanser mellom grått og grønt. Høyre, Frp og AP er de mest grå.

Styreskifte eller ikkeMiljøpartiet De GrønneEnorm vekst: Det er ikke lenge siden folk begynte å få øynene opp for Miljøpartiet De Grønne og de når ut til flere og flere for hver dag som går.

På spørsmål om ordførerkandidaten håper på et styreskifte etter en lang blå periode, svarer han at han håper på en grønnere retning i oslopolitikken. Han mener det er mulig å skape en grønnere politikk både med et borgerlig og et sosialistisk styre, så lenge MDG er knallharde på sine krav i samarbeidet.

– Høyre har planer om å øke antall parkeringer i bykjernen ved å bygge p-hus under bakken, mens MDG vil redusere antall parkeringsplasser og skape en sone fri for privatbiler innenfor Ring 1. Kan dere samarbeide med noen som har helt andre planer for bykjernen enn dere?

– Vi går til valg på vårt program og forhandler ut fra det. Bilfri sone innenfor ring 1 er en av våre viktigste saker. Men Høyre har sagt at de vil skape verdens mest miljøvennlige by, og da bør vi ha mye å snakke om, svarer Sultan.

Emneord: