Oslo-ungdom velger grønt

Miljøpartiet De Grønne (MDG) ligger an til brakvalg i Oslo. – Vi kan takk unge velgere, sier bystyrerepresentant Elsa-Britt Enger (MDG).
Mandag, 14 september, 2015 - 20:38


Av Tobias Linnerud Fredø og Mariam Butt

De Grønne ligger an til å få en oppslutning på rundt 8,9 prosent. Det viser mandagens meningsmåling fra InFacts. Det vil gjøre MDG til Oslos fjerde største parti. Det er et stort sprang fra kommunevalget i 2011. Den gang hadde MDG en oppslutning på 0,9 prosent.

Skolevalgresultatene tirsdag kveld var også en suksess for MDG. De fikk en valgoppslutning på henholdsvis 6,7 prosent på landsbasis og 7,5 prosent i Oslo.

– Det er en tendens til at ungdommen bryter med foreldregenerasjonen og vil ta tak i klimaproblematikken, sier Elsa-Britt Enger. Hun mener MDGs politikk treffer yngre velgere best, og at blokkpartiene har utspilt sin rolle i dagens samfunn. Påstanden om at yngre velgere flokker til miljøvennlig politikk underbygges av valgforskning som viser at De Grønne hadde størst oppslutning blant folk under tretti år ved stortingsvalget i 2013.

Utålmodig ungdom

Ungdommen krever handlingFlere indikasjoner tyder på at ungdommen er lei av og vente på utbygging av kollektivtransport.– MDG har etablert seg som et troverdig, grønt alternativ for unge, urbane akademikere, sier statsviter Anders Ravik Jupskås ved Universitetet i Oslo (UiO). Han påpeker at dette har sammenheng med at Sosialistisk Venstreparti har mistet sin rolle som systemkritisk miljøopposisjon.

– De unge aksepterer ikke den eldre generasjonens problemer med å møte klimautfordringer raskt og effektivt, sier Jupskås. Han tror MDG representerer en antimaterialistisk motpol i et samfunn preget av effektivitet, konkurranse og materielle goder.

– De siste årene er det blitt trendy med gjenbruk blant unge, spesielt når det kommer til klær. For eksempel har bruktbutikker som Fretex opplevd økt pågang innen salg og innlevering av klesplagg, sier statsviteren.

Emneord: