Rotevatn ønsker å forby listebærere på valgdagen

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) mener at listebærere burde være forbudt i nærheten av valglokalene.
Mandag, 14 september, 2015 - 21:48


Rotevatn vil foreslå en endring i valgloven før 2017.

– Jeg mener det er en uhyre problematisk tradisjon. Det er først og fremst i Oslo at en driver med listebæring, det er lite av det i resten av landet. Det er en grunn til at partier stort sett har en gentlemans agreement om å ikke drive valgkamp på selve valgdagen, sier Rotevatn.

Han mener at det ikke er noen tvil om at partiene driver valgkamp utenfor valglokalene, og at partiene gjør det fordi de vet at det fungerer og påvirker velgerne. Selv mener han at velgerne skal få tid til å reflektere og bestemme seg på valgdagen.

Vil forby listebærere utenfor valglokale

Sveinung Rotevatn.jpgStortingsrepresentant, Sveinung Rotevatn, ønsker å forby listebærere på valgdagen. (Foto: Stortinget).

– En god del velgere har ikke bestemt seg når de går inn i valglokalet. Jeg synes det er en fin ting at man ikke skal påvirke velgerne når de skal gå inn og stemme, sier Rotevatn og fortsetter:

– Det er en terrorbalanse som gjør at hvis et parti står der så må alle partier stå der. Jeg mener at når vi skal revidere valgloven neste gang må vi gjøre det forbudt å drive valgkamp i umiddelbar nærhet av valglokalet.

Videre sier han at regjeringen har varslet at det vil komme endringer i valgloven før valget i 2017. Det er en god anledning til å også se på andre sider ved valgordningen. Før han vil foreslå et forbud mot listebærere utenfor valglokalet på Stortinget vil han diskutere det med Venstres stortingsgruppe først.

Gråsone

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo (UiO) mener det er helt kurant og lovlig å stå som listebærer utenfor valglokalet, men at de burde holde god avstand fra valglokalet. Han påpeker at det er en gammel tradisjon, men har forståelse for at folk kan synes det blir innpåslitent.

– Det er en del velgere som ikke er så flinke i norsk eller som ikke kan lese. De kan bli påvirket før de skal stemme, og det kan være en gråsone, sier Aardal.

– Hvis det er noen som opptrer på en måte som folk synes er ubehagelig så burde listebærerne være lydhøre for det og trekke seg unna. Hvis det oppleves som utilbørlig påvirkning, så bør man ikke gjøre det, mener valgforskeren.

Instruks fra øvre hold

Listebærerne utenfor valglokalet på Vahl skole sier at de har fått regler å forholde seg til av sine respektive partier på valgdagen.

Venstre-listebærer med hund.jpg– De aller fleste passerer uten at man sier noe, forteller Tommy Hagen (V). Denne lille hunden hadde ikke noe imot oppmerksomhet fra listebæreren. (Foto: John Trygve Tollefsen).Tommy Hagen er listebærer for Venstre. Han har en klar oppfatning av hva som er tillatt utenfor valglokalet.

– Å aktivt følge folk på vei inn og oppfordre dem til å stemme et gitt parti eller snakke nedsettende om andre partier. Men jeg har så godt som aldri sett det selv.

Han forteller at han opplevd det en gang:

– Men det er veldig uvanlig. Det er vanligvis veldig god stemning også blant de som står som listebærere fra alle partiene, sier Tommy Hagen (V).

Emneord: