Skolene svikter Høyre

Høyre kan miste makten i Oslo etter tjue år i byråd. Skolevalgresultatene viser en dramatisk tilbakegang for partiet. Unge Høyre er skuffet.
Mandag, 14 september, 2015 - 19:47


Høyre ble den store taperen i skolevalget i Oslo. Partiet har mistet en tredjedel av oppslutningen fra forrige valg. Høyre endte på 18,7% oppslutning, en tilbakegang på 9,3 prosentpoeng.

Tradisjonelt har skolevalgresultatene spådd trender i det endelige valgresultatet.

Misfornøyd Unge Høyre-topp

Oslo Unge Høyres leder Jenny Clemet von Tetzschner var tilstede på ungdomspartiets valgvake i Oslo tirsdag kveld. Hun er ikke fornøyd med resultatet.

Skuffet Jenny Clemet von Tetzchner.jpgSkuffet: Jenny Clemet von Tetzschner har stått på natt og dag gjennom valgkampen. Hun er ikke fornøyd med resultatene fra skolevalget. (Foto: John Trygve Tollefsen).– Vi er selvfølgelig skuffet over at vi har gått ned i oppslutning, og at vi ikke gjorde det så bra som vi håpet. 2011 og 2013 var spesielt gode år for Unge Høyre. Det var forventet at vi skulle gå ned i år, sier von Tetzschner.

– Har regjeringsdeltakelsen hatt noe å si for skolevalgresultatet?

– Det er alltid vanskeligere å være i posisjon. Nå er vi i posisjon både i Oslo og på landsbasis. Det er vanskeligere å forsvare regjeringens politikk. Det er ikke alt som er perfekt i Norge, selv om det er Høyre som styrer. Selvfølgelig har regjeringsdeltakelsen hatt en viss innvirkning, sier hun.

Må stå på

Ordfører i Oslo, Fabian Stang, så for seg at Høyre kom til å ha en tilbakegang i årets skolevalg, allerede før resultatet ble kjent. Han var likevel mer optimistisk enn det endelige resultatet skulle tilsi.

– Jeg tror vi ender på omtrent tjue prosent. Det er selvfølgelig for dårlig. Det skyldes at det er ulike svingninger i ungdomsmiljøene. Men da er det bare å stå på til vi kommer opp på førti prosent, sier ordføreren.

Stang maner til positivitet til tross for skolevalgresultatet.

– Jeg er opptatt av at vi gjennom livet skal gjennom noen gleder, men også noen nederlag. Vi må jo takle de gangene det ikke går helt superbra, på en ålreit måte. Det er en del av livet, sier Stang.

Skolevalg viser valgvind

Frank Aarebrot er valgforsker og professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Ifølge Aarebrot gir skolevalgene en pekepinn på hvordan partiene vil gjøre det i kommunevalget. Han mener skolevalget viser valgvinden, men ikke vindstyrken.

– I Oslo viser skolevalget at Høyre vil gå tilbake i kommunevalget, men det er fortsatt en mulighet for at det vil ende med et lite flertall. Forandringene som kommer frem i årets skolevalg sier noe om at det vil bli en samlet tilbakegang for de borgerlige partiene, sier Aarebrot.

Arbeiderpartiet ble størst i skolevalget med 32,9 prosent. Det mener Aarebrot lover godt for utfordrerne til dagens byråd.

– Skolevalgresultatet tyder på at det vil bli en fremgang for venstresiden i Oslo, sier Aarebrot.

Emneord: