Barcode står støtt, selv om bakken synker

Bakken beveger seg ved Barcode, men det er ikke like dramatisk som man skulle tro.
Torsdag, 8 oktober, 2015 - 12:49


De nye byggene i Bjørvikaområdet står trygt fordi de er fundamentert på peler som går ned til fjellet. Veier og friarealer rundt byggene er det verre med, forteller Kjell Karlsrud, sivilingeniør og teknisk ekspert hos Norges Geologiske Institutt (NGI).

– Alt som ikke er pelet ned til fjellet vil fortsette å sette seg. Det at et område kan synke ti millimeter i året, mens et annet kan synke tre, gjør terrenget ujevnt. Dette er noe man må leve med, forklarer han videre.

Ifølge Teknisk Ukeblad (TU) vil dette føre til at kvartalet kan bli preget av konstant asfaltering og annen rehabilitering. En løsning på setningsproblemene kan være å sette hele området på peler, forteller Karlsrud.

Landheving

I mai 2014, publiserte TU en omfattende sak om setningen i grunnen ved Bjørvika. Artikkelen forteller om brostein som har flyttet på seg og fortau som bølger opp og ned i området rundt Barcode, Operaen og Oslo Sentralstasjon. Området har sunket mellom tre til 13 millimeter i året de siste 50 årene. Kjell Karlsrud forteller TU at hadde det ikke hadde vært for pågående landhevning etter siste istid, ville området ligget 75 centimeter lavere enn det er i dag.

Sunket grunn

Det har vært setning i grunnen siden Christian Kvart sin tid da en del av oslofjorden ble fylt igjen og gjort til land. Idag er det dette som er området mellom Schweigaardgate og der vannkanten ligger langs Bjørvika og Bispevika. Utbyggingen av området har ført til en økning av terrengsetningene, altså bevegelse i grunnen. En av årsakene til dette er boring av pelene som blant annet Barcode er bygget på. Leire i bakken blir drenert og komprimeres og dette gir terrengsetninger som man kan se resultatet av gjennom ujevne gater og fortau, samt sprekker mellom fortau og kjellervegg i byggene.

Begrense skadene

I 2012 tok NGI initiativ til prosjektet “Begrens Skade”. Dette med bakgrunn i at en rekke byggeprosjekter i senere tid ser ut til å ha forårsaket større setninger og skader enn forventet. Gjennom prosjektet er det foreslått flere nye metoder for å begrense setninger og skader som følge av grunnarbeider.

Kjell KarlsrudSivilingeniør og teknisk ekspert hos Norges Geologiske Institutt (NGI), Kjell Karlsrud. Foto: NGI

– Prosjektet hadde bred deltagelse fra rådgivere, entreprenører og byggherrer, noe som bør sikre at kunnskapene blir benyttet i fremtidige byggeprosjekter, sier Karlsrud.

Karlsrud var en av de første fagmennene til å påpeke problemene med utbyggingen i Bjørvika og har vært med på flere prosjekter i dette området.

– Nå blir hele dette området systematisk overvåket, med hensyn til hva som skjer av deformasjoner og endring av vanntrykk i grunnen, forteller han.

Denne overvåkningen finansieres i et samarbeid mellom Jernbaneverket og Statens Vegvesen. NGI stod for innsamling og bearbeiding av dataene, som delvis stilles til rådighet av utbyggere i området. Til nå har målingene vist at terrengsetningene har bremset opp betraktelig og at vanntrykket i bakken er i ferd med og normalisere seg. Grunnen til dette er at Barcode er bygget ferdig.

– De entreprenører og konsulenter som er involvert i nye byggeprosjekter i området, er fullt oppmerksomme på hvilke problemer som kan oppstå. Vi har tiltro til at de som nå er ansvarlig for de nye byggeprosjektene rundt Bjørvika, sørger for at utbyggingen skjer på en mest mulig skånsom måte, sier Karlsrud.

 

 

Emneord: