Fem kandidater på kryss og tvers

8. Oktober ble nobels litteraturpris delt ut for 108ende gang.
Torsdag, 8 oktober, 2015 - 12:29


Nobelsprisen i litteratur er en av de gjeveste prisene i lden litterære verden. Hemingway, Steinbeck og Churchill er alle tidligere vinnere av prisen og velkjente navn både i dag og i sin tid. I Senere tid har prisen ofte blitt utdelt til en relativt ukjente person i internasjonal sammenheng. Vinneren fra 2014, Patrick Modiano fra Frankrike, er ikke veldig kjent blant vanlige folk utenfor hjemlandet.

Det er derfor mange som mener prisen har blitt en elitepris der det brede internasjonale publikum ikke vet hvem personen er.

Journalen har valgt ut fem kandidater med forskjellig bakgrunn som alle kan stikke av med Nobels litteraturpris 2015. Kandidatene som blir presenter, er fra forkjellige steder i verden med stor variasjon i utgivelser og motiv.

Svetlana AleksijevitsjSvetlana AleksijevitsjFoto: Elke WetzigDen flest har betta på

Den hviterussiske journalisten og prosaskriveren Svetlana Alexievich er kanskje den heteste kandidaten i år, skal vi tro bettingselskapene. Hun har lavest odds på Ladbrokets med 4. Hun er også nevnt blant Svenska Dagbladets 12 hete kandidater. Forfatteren er kjent for sine fremstillinger av mennesker som har opplevd krig på nært hold.

Gjenom bøkene the war’s Unwommanly face som får frem kvinners opplevesle andre verdenskrig og Zinky Boys som forteller om krigen i Afghanistan fra førstehåndskilder. Hun var også nominert i 2014.

Peter HandkePeter HandkeFoto: Gorupdebesanez Den kontroverielle

Peter Handke, vinner av Ibsen prisen 2014, nevnes også av Svenska Dagbladet som en het kandidat. I noen av sine bøker blant annet A Journey to the Rivers: Justice for Serbia (1996), mener mange av hans kritikere at han åpenlyst støtter serbiske nasjonalister fra krigen i Jugoslavia. Dette førte til at mange demonstranter møtte opp under Ibsenprisen og buet taktfast “facist” mot forfatteren. Dagbladet

 

 

Jon FosseJon FosseFoto: Jarle VinesDen Norske

Jon Fosse er norges håp for på dra hjem prisen. Teaterstykkene hans er oversatt til over 30 språk og spilles i dag over hele verden. Han er både nevnt i Svenska Dagbladet og på Unibet har han 9 i odds. Dette er 5’te laveste.

 

 

 

Nurrudin FarahNurrudin FarahFoto: lettera27Den en Ibseninspirerte

Nurrudin Farah fra Afrika kan også stikke av med prisen. Svenska Dagbladet har listet han opp som en av sine 12 hete kandidater, mens på bettingsiden Ladbrokers får han 21 i odds. Han har tidliger uttalt at Henrik Ibsens et dukkehjem er en av hans viktigste inspirasjonskilder og at han ikke kunne skrevet sin debyroman From a crooked rib (1970) uten å ha lest boken. The Guardian

 

 

Ko UnKo UnFoto: Mariusz KubikDen fengslede

Sør-Koreanske Ko Un er flere ganger nevnt som en kandidat til Nobels litteraturpirs. Han har vært fengslet flere ganger for å delta i demokratibevesgelsen i Sør-Korea på 1980-tallet. Ko un er en anerkjent poet med over 100 publiserte bøker hvor hans bagrunn fra fengse og krigen i Korea har satt dype spor i hans motiver.

Noe av filosofien hans er at de døde skal gjennoplives gjennom hans litteratur. I sitt verk “Ten Thousand Lives” skildrer han alle mennesker han har truffet og kjent til.

Emneord: