Innrømmer at de bryter loven

Folk strømmer til markeder på Grünerløkka hver søndag. Flere butikker velger derfor å holde åpent, selv om det er ulovlig.
Tirsdag, 27 oktober, 2015 - 16:12


Bydelen Grünerløkka har et yrende folkeliv. Dette gjelder også på søndager, da det er markeder på Blå, Birkelunden og ved Mathallen. Flere butikker på Günerløkka tar også del i salget, til tross for at det ikke er lov.

– Butikkene her har ingen formell avtale om å holde åpent på søndager, men det har utviklet seg sånn i løpet av de siste 10 årene fordi det er en viktig faktor for å få det til å gå rundt.

Dette sier Elise Dingstad, daglig leder i Frøken Dianas Salonger. Hun er en av dem som holder åpent på søndager.

Er ikke det et brudd på loven å holde åpent på søndager?

– Formelt sett så er det det, innrømmer Dingstad. Hun tror at de vil være utsatt om næringsetaten skulle velge å ha en kontroll.

– Jeg håper de tenker seg om før de velger å gå etter oss små butikker med dyre husleier som kjemper for å overleve, sier hun.

Politiet prioriterer i butikkeiernes favør

Kai Spurkland er jurist hos Politiet og forteller at prioriteringene på slike lovbrudd er veldig lav.

– Alle saker som blir anmeldt blir vurdert, men bagatellkriminalitet er klart lavere prioritert,  sier Spurkland.

– Om de butikkene det gjelder blir fulgt opp av Næringsetaten og blir anmeldt så er det fra et såpass kompetent hold at anmeldelsen har en større tyngde, sier han. Spurkland sier videre at det er mye ressurser som går til en slik type kriminalitet.

– Og vi kan ikke henlegge en voldtekt fordi det brukes ressurser på å følge opp en butikk som selger et brød på en søndag, avslutter Spurkland.

Ønsker dispensasjon

Elise Dingstad og flere butikkeiere har vært i møte med byrådsutvalget og lagt frem et ønske om at Bydel Grünerløkka skal søke om dispensasjon som turistområde.

Spurkland henviser til “Lov om helligdager og helligdagsfred”, §5. Her står det at faste utsalgssteder som selger varer til forbrukere skal være stengt på helligdager, men det gjelder blant annet ikke utsalgssteder på områder som etter vedtak av fylkesmannen regnes som typiske turiststeder. Det betyr at om Grünerløkka hadde fått innvilget en slik søknad så ville butikkene fått dispensasjon til å holde åpent på søndager.

Forslag om strengere politikk

7. mai i år stemte bydelen for et forslag fra Rødt om strengere politikk på stenging av butikker. Elise Dingstad og andre var inne i forkant av denne saken.

– Jeg er ikke enig i at store kjeder og sentere skal få lov til å holde åpent på søndager, men at de kan gi til enkelte små aktører en dispensasjon til å holde åpent, det synes jeg.

Foreløpig holder Dingstad og de andre åpent på søndager, og så lenge det ikke foreligger en anmeldelse så holdes butikkene åpne.

Emneord: