Musikk og boller til støtte for OD

I Oslo sentrum er det fullt av ungdommerer som selger boller og kaker til inntekt for Operasjon Dagsverk (OD) som arrangeres i dag.
Torsdag, 29 oktober, 2015 - 14:19


I dag samler elever ved landets ungdoms- og videregående skoler inn penger til Operasjon Dagsverk, Norges størte solidaritetsaksjon som er organisert av, med og for ungdom. I år går støtten til Amnesty International Norge sitt arbeid for seksuelle og reproduktive rettigheter i Chile, Argentina og Peru. Ute i Oslos gater står det ungdommer og selger bakevarer, kaffe og spiller musikk til støtte for OD.

– Disse pengene vil gå til å utdanne ungdomsledere, slik at de kan holde foredrag og bringe videre kunnskapen til ungdom i disse landene. Vi så en film der mange ungdommer ikke var klar over at de har rett til å få utført en abort hvis man var offer for voldtekt. Det står i loven, så det er det pengene går til - å bevisstgjøre dem, sier Ida Verlo fra Nesodden Videregående. Hun står utenfor Nationalteateret t-banestasjon og byr på sang og pizzaboller sammen med venninnene Selma Borch- Guttormsen og Emilia Brox.

Der står også 16-åringene Idun Pålsdatter Wedset, Veronica Pérez og Hana Shala. De mener OD-dagen er viktig for å engasjere norsk ungdom.

– Det er viktig for oss å både ha muligheten til å få prøvd oss i en jobb, også er det en veldig bra sak. Det er viktig å engasjere ungdom og få litt mer informasjon om hva som skjer i verden, mener Idun Pålsdatter Wedset.

Færre skoler er med i år

Ved Stortinget står det fire kompiser og spiller “Everlong” av Foo Fighters for full hals. Bendik Simensen, Glenn Friborg, Kristian Egge og Christian Larsen kommer helt fra Hadeland Videregående og har valgt en litt annen vri. Istedefor å selge boller og kaker, opptrer de som gatemusikanter til støtte for Sør-Amerikas ungdom. Noen skoler har valgt å ikke støtte aksjonen. Dette synes de er en rar prioritering.

– Det er helt feilprioritert. Norsk og matte vil aldri være viktigere enn menneskerettigheter, sier Bendik Simensen.

På andre siden av gaten står Anna Wyssebach og Johannes Storm fra Oslo by steinerskole og selger sjokoladekake og kaffe. De er helt enige med Bendik.

– Det handler litt om å sette andre foran seg selv og prioritere andre for en dag, sier Anna Wyssebach.

 

 

 

Emneord: