Solidarisk skoletime på Rådhusplassen

Søndag fylles Rådhusplassen av tomme pulter. Alle som vil kan sette seg ved en for å vise støtte til jenter i verden som ikke får gå på skole.
Torsdag, 8 oktober, 2015 - 14:34


Om noen dager markerer Plan International Norge FNs internasjonale jentedag for fjerde gang. Kampanjen i år heter «Min Lov», og tema er jenters rett til en trygg og god skolegang. 62 millioner jenter mangler fra verdens skolebenker, og vold er en stor årsak til dette. På kampanjens nettside står det at volden kan skje både på skolen og på skoleveien, og at overgriperne er medelever, lærere og voksne i nærmiljøet.

 

Mer enn 300 000 jenter utsettes for vold

I Oslo skal jentedagen markeres på Rådhusplassen. Der skal det settes ut rundt 300 skolepulter. Alle som vil kan sette seg ved en for å vise solidaritet med de som ikke har samme mulighet.

– I kampanjen sier vi at mer enn 300 000 jenter utsettes for vold hver dag. For å symbolisere dette setter vi opp ca. 300  pulter, forteller Siv Meisingseth, som er kommunikasjonssjef i Plan International Norge.

Siv MeisingsethSiv Meisingseth fra Plan Norge håper på godt oppmøte på søndagens arrangement på Rådhusplassen. Foto: Silje Krosby– Pultene skal i utgangspunktet være tomme, men når vi starter med undervisningen så håper vi at folk strømmer til og setter seg, fortsetter hun.

I førtifem minutter skal det være en skoletime med musikalske innslag, appell fra statsministeren, og innslag fra andre gjester.

– Vi gjør dette i solidaritet med de jentene som ikke får gå på skolen. Det mangler 62 millioner jenter fra verdens skolepulter. Dette er en måte å vise verden at dette aksepterer vi ikke, og at vi vil at disse pultene skal fylles av jenter.

 

Utdanning forhindrer videre problemer

Plan International skriver på sine hjemmesider at bare 37% av verdens jenter mener de har samme muligheter som gutter. Meisingseth forteller at det er viktig å sette fokus på jenters skolegang, fordi det også kan hindre andre problemer.

– Vi ser jo at hvis vi får gitt en jente utdanning, så eliminerer vi mange problemer senere. Barneekteskap er for eksempel et veldig stort hinder for jenter, og hvis de har gått på skolen blir de også mer bevisst på at de ikke skal giftes bort så tidlig, forteller hun.

 

Overgrep fra lærere og medelever

Det er flere grunner til at jenter ikke får gå på skolen. Kampanjen til Plan International Norge fokuserer på vold. Mange jenter opplever overgrep både fra medelever og lærere.

– Jenter utsettes for angrep og voldtekt på skoleveien. De kan også oppleve overgrep og vold fra læreren. En lærer kan for eksempel si at “du må ligge med meg, hvis ikke får du ikke eksamen eller karakterer”, forteller hun.

 

Håper på bra oppmøte

Meisingseth håper at det blir godt oppmøte på søndagens arrangement, og at det hvert fall kommer nok mennesker til å fylle de tomme pultene. Hun har inntrykk av at nordmenn er flinke til å bry seg.

– Vi ser jo det nå i høst med Syriakrisen, at folk har engasjert seg noe helt utrolig. Vi synes også at vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger på kampanjen vår. Ja, så jeg føler at folk bryr seg og engasjerer seg, men vi får se på søndag.

 

 

 

 

 

Emneord: