Svette kjellere og snerrende gitarer

Svart Samtid-konsertserien fortsetter inn i høsten med like sinna punkrock og like uforskamma spillesteder.
Torsdag, 8 oktober, 2015 - 14:15


”Dører 20.00. Første band på rett før 21.00. Alt ferdig før 23.00 ”, blir Journalen opplyst om, i det vi gir fra oss vår krølla hundrelapp og trer ned i det nedtagga, skitne kjellerlokalet et sted i Gamlebyen. På veggene pryder graffitikunst, politiske slagord og et Vålerengaflagg den slitne, gamle betongen. I følge en av gjestene var det en gang en okkupert kjeller, men den drives nå i et samarbeid med de ”vanlige” beboerne av leilighetsblokka.

Konsist

– Kjør på med en til! Rock ’n’ roll, roper en av de fremste publikummerne mens det avsluttende bandet skrur av forsterkerne. Etter noen heiarop og litt klapping gir Kurrakä fra Texas etter, og kjører på med ekstranummer. Hvis noen hadde dårlig tid med å komme seg hjem en onsdagskveld, trenger de ikke frykte; herligheten er over på et minutt og tretti sekunder. Slik er det med såkalt ”d-beat” på fagspråket, eller bare illsint punkrock på folkemålet.

KurrakäKORT PROSESS: Kurrakä hadde få låter over to minutter i lengde, men de minuttene består til gjengjeld av rett-fram musikk uten hemninger. Foto: Jørgen Myhr Stokke Gjør-det-selv

Mens det i den etablerte musikkbransjen kan være vanskelig å få utenlandske artister, er de ikke noe problem for de som står bak Svart Samtid-konsertserien å hente inn et band fra for eksempel Texas. Ideen om å gjøre ting selv er helt sentral i punkrock-kulturen. Et godt samarbeid mellom band og arrangører er derfor viktig. De vil til enhver pris unngå å måtte bruke bookingbyråer og andre mellomledd for å få til ting.

 

Lokalt i fokus

Det er også viktig å vise fram lokale band. Før settet til Kurrakä er konsertdeltagerne allerede varma opp med Pox og Blood Suckers, begge fra Oslo. Bandene består blant annet av medlemmer som også er medarrangører for Svart Samtid-konsertene – enda et eksempel på do-it-yourself-kulturen.

Aldri likt

Når konserten er ferdig, kan man bli igjen, ta seg en pils til en tjuekroning og kjøpe plater fra bandene selv. Eller bare ta en ekstra titt på kunsten rundt om i lokalet. Svart Samtid er aldri på samme sted, så ingen vet hvor neste konsert blir. Men hovedlinja forblir alltid den samme; kompromissløs musikk til sympatiske priser.

Emneord: