Vant pris for solpark

Hvaler kommune vant prisen for Årets lokale klimatiltak på den tiende ZERO-konferansen i Oslo.
Tirsdag, 27 oktober, 2015 - 16:39


Tirsdag og onsdag denne uken arrangerer klimaorganisasjonen ZERO en konferanse i Oslo.

– Temaet for årets konferanse er ”De Grønne Spydspissene”, sier daglig leder i ZERO, Marius Holm.

– Spydspissene er aktører som er med på å drive klimavennlige løsninger fremover, såkalte ”game changers”. Det vil si folk som står bak nye ideer og ny teknologi som snur litt opp ned på ting. Det trenger vi, sier han.

Magnus HolmDaglig leder i ZERO introduserer prisutdelingen av Årets lokale klimatiltak

Hvaler vant pris

Under konferansen ble det også delt ut en pris for Årets lokale klimatiltak i regi av Miljøstiftelsen ZERO og kommunesektorens organisasjon KS.

– Det er flere kommuner som har meldt seg på, og de fem som har blitt nominert er Fredrikstad, Eid, Hordaland, Oslo og Hvaler, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Hun delte ut årets pris.

1. plassen gikk til Hvaler kommune for Hvaler solpark, som er en omfattende utbygging av lokale solcelleanlegg som er koblet til nettet. Hambro leste opp juryens begrunnelse:

– Hvaler er en ledende kommune på solcelleenergi og har innovative prosjekter med stor satsning på energi fra solcelleenergi.

– Vi somler og trenger et eksplosivt skift vekk fra fossil energi. Vi trenger alternativer som kan presse ut de fossile tilbudene. Det er dette vi viser frem her på ZERO-konferansen, sier Marius Holm.

Ordfører Eivind Borge (FrP) tok i mot prisen.

Internasjonale gjester

2. plassen i konkurransen gikk til Eid kommune.

– Eid er en foregangskommune med sin grønne finansforvaltning som trekker midler ut av kull og inn i fornybar energi, sa Hambro fra scenen.

3. plassen gikk til Fredrikstad for pilotprosjektet Lislebyhallen.

ZERO-konferansen er en klimakonferanse som legger vekt på å finne løsninger på klimautfordringer, og den har blitt arrangert hvert år siden 2006.

Blant årets gjester finner vi blant annet representanter fra FN som Kandeh Yumkella, FNs Under-Secretary-General og leder for FN-programmet Sustainable Energy for All. Visepresident Rachel Kyte fra Verdensbanken, den indiske energi-eksperten Narendra Taneja, Danmarks miljøminister, byggeren av verdens høyeste trehus, Tysklands energiminister Rainer Baake, Norges Olje- og energiminister Tord Lien er noen av de som deltar på miljøkonferansen.

På Youngstorget er det en utstilling i forbindelse med konferansen. Her finner man alt fra resirkulerte Coca-Cola-flasker til fly drevet av solcellepanel.

Emneord: